Ștefan Vuza (foto) este Președintele Chimcomplex, devenit cel mai mare complex chimic din România după achiziționarea, în anul 2018, a unei părți din Oltchim Râmnicu Vâlcea. Interviul cu omul de afaceri va putea fi urmărit mâine, începând cu ora 10.00, pe pagina de Facebook a revistei Capital și pe site-ul capital.ro. Pe lângă întrebările redacției Capital, Ștefan Vuza va răspunde și la întrebările cititorilor care pot fi adresa prin intermediul paginii de Facebook a Capital sau pe adresa [email protected].

Compania a devenit aproape vitală pentru România în această perioadă după ce săptămâna trecută a primit de la Ministerul Sănătății avizul de a produce biocid pentru hipoclorit de sodiu cu concentrație de 1,25%.

Producția biocidului stă la baza dezinfectanților recomandați de Organizația Mondială a Sănătății în lupta cu COVID-19. Compania și-a modificat în ultimele săptămâni liniile de producție industriale pentru a putea produce în regim prioritar hipocloritul de sodiu, ca produs necesar pentru sănătatea publică, în contextul pandemiei de Coronavirus.. De o săptămână hipocloritul se produce  pe platformele de la Râmnicu Vâlcea și Onești în efortul de a încetini și a limita răspândirea COVID-19 în România.

Capacitate de producție de 1000 de tone pentru fiecare județ

Livrări se realizează prioritizat în funcție de urgențe și instituțiile care au nevoie acută pentru dezinfectarea spațiilor externe. Compania estimează că va ajunge pentru început la o capacitate de livrare de 1.000 tone/ județ.

Clorul este cea mai sigură soluție pentru dezinfectare. Utilizat în concentrațiile recomandate nu este nociv pentru organismul uman și mediul înconjurător. De aceea Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția pentru Protecția Mediului (Environmental Protection Agency (EPA) îl recomandă pentru igienizarea suprafețelor împotriva virusului COVID-19.

Produsele sunt disponibile prioritar pentru piața din România, atât pentru instituții publice cât și pentru toți agenții economici. Pentru moment produsul va fi livrat în ambalaje de tip IBC de o tonă sau în cisterne auto, urmând ca în perioada următoare să se distribuie îmbuteliat și în alte recipiente, pentru utilizatorii de uz casnic.

Chimcomplex este deschisă să încheie în perioada următoare parteneriate cu companii locale pentru a distribui produsele cât mai eficient la nivel național.

“Chimcomplex este o companie responsabilă care garantează că acest produs este sigur în lupta cu Covid-19.. Ne-am mobilizat la toate nivelurile și vom dona sute de tone de hipoclorit instituțiilor naționale ale statului dar și local instituțiilor din comunitățile unde ne desfășurăm activitățile, precum și angajaților și foștilor angajați pentru uz propriu” a declarat săptămâna trecută Ștefan Vuza, Președinte Chimcomplex.

Compania produce și pentru piețele externe

Compania produce hipoclorit de sodiu soluție cu o concentraţie de 12,5% din anul 1960 pentru care are aviz de biocid emis de către Comisia Națională pentru Produse Biocide. Produsul este comercializat atât la nivel național, cât și internațional fiind utilizat în România, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Serbia și alte 31 de țări.

Chimcomplex este unic producător în România al substanțelor active biocide pe bază de clor și hipoclorit de sodiu și unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din România. Compania operează cel mai mare combinat chimic din România, având 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea și este cel mai mare exportator cu capital privat românesc.

Cu peste 60 de ani experiență, compania produce și comercializează produse clorosodice, polioli-polieteri, oxoalcooli plastifianți, cloruri anorganice, solvenţi organici, alchilamine produse de sinteză organică şi gaze tehnice dar și alte soluții care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților și industriilor.