"Guvernul are o listă scurtă de trei ministere – MFP, MDRT, MTI. Eu aş dori la Finanţe pentru că suntem angrenaţi în acţiunea de colectare a unor bani (Transelectrica gestionează bonusurile de cogenerare de înaltă frecvenţă)", a spus Lohan.

Pe 16 martie, ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat că proiectul legii energiei electrice prevede mutarea Transgaz şi Transelectrica de la MECMA în subordinea altor ministere.

Bode a explicat că această acţiune este necesară pentru alinierea la normele europene care prevăd structuri separate de control pentru operatorii de sistem şi transport al energiei electrice, pe de-o parte, şi pentru producători şi furnizori, pe de altă parte.

"S-a optat pentru modelul operatorului independent de sistem. Acest model permite certificarea operatorului de transport şi sistem cu respectarea prevederilor comunitare, concomitent cu păstrarea regimului juridic de proprietate existent, asigurând o separare efectivă a intereselor legate de transportul energiei electrice, faţă de cele legate de producerea şi furnizarea energiei. Este necesară desemnarea a două organisme publice distincte – două ministere, spre exemplu – care să exercite controlul separat, pe de-o parte asupra operatorului de transport şi sistem, şi pe de altă parte, asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică", a arătat Lucian Bode.

Ministrul Economiei a mai spus că Executivul va elabora un proiect de act normativ prin care Transelectrica şi Transgaz vor trece în subordinea altor ministere, acest lucru având loc "în perioada imediat următoare".