Principalul fabricant de calculatoare din lume, firma americană Hewlett-Packard (HP), se află în centrul unui nou scandal, odată cu demisia directorului său general Mark Hurd în urma unei anchete pentru hărţuire sexuală şi decontări abuzive, relatează AFP.

„Directorul general Mark Hurd a decis, alături de consiliul de administraţie, să demisioneze imediat”, a anunţat grupul, în urma unei „anchete” interne asupra „faptelor şi circumstanţelor din jurul acuzaţiilor de hărţuire sexuală împotriva lui Hurd şi HP”.
„Ancheta a stabilit că nu a fost încălcată politica HP privind hărţuirea sexuală, ci un Cod de conduită” intern, a continuat el.

În cadrul unei conferinţe telefonice, directorul juridic Mike Holston, a explicat că „în urmă cu mai multe săptămâni”, o fostă angajată a unui subcontractor al HP l-a acuzat pe Mark că a hărţuit-o sexual în timp ce lucra în domeniul de marketing al grupului.
El a adăugat că ancheta a dezvăluit că Hurd avea „o relaţie apropiată cu angajata unui furnizor” care nu a fost „niciodată dezvăluită public”.

Un comunicat al avocatului acestei angajate, primit de AFP, precizează totuşi că nu a existat o „legătură sau o relaţie sexuală între clienta sa şi Mark Hurd”.
Ancheta a dezvăluit exemple de „remuneraţie sau rambursare de cheltuieli care nu erau legate de o activitate legitimă” a acestei persoane şi Hurd a cerut „de mai multe ori rambursarea unor cheltuieli inexacte care încercau să disimuleze natura relaţiei sale cu această persoană”, a continuat Holston.

Predecesoarea lui Hurd fusese demisă din cauza unui scandal de spionaj

Consiliul de administraţie a apreciat că Hurd a dat dovadă de o „profundă lipsă de judecată”, a conchis Holson.
Hurd va fi înlocuit de directoarea financiară Cathie Lesjak, în vârstă de 51 de ani, în perioada în care va fi căutat un nou director general. Potrivit unui document remis autorităţilor bursiere, Hurd a primit indemnizaţia de concediere de aproximativ 12,2 milioane de dolari.

HP este vizată încă o dată de scandal, după ce Mark Hurd a înlocuit-o pe Patricia Dunn, demisă din cauza unui scandal de spionaj în cadrul consiliului de administraţie. Dunn a părăsit funcţia în ianuarie 2007.
Mai recent, în aprilie, HP a fost vizată de o anchetă de corupţie de către autorităţile germane şi ruse.