Într-un raport trimis către U.S. Securities and Exchange Commission, Ford a anunţat că Alan Mulally a primit 2,9 milioane acţiuni Ford pentru performanţele sale din 2009, acţiuni care aveau drept de tranzacţionare abia în 2012. La momentul acordării, acţiunile valorau 5,6 milioane de dolari, însă pe baza cotaţiei înregistrate marţi seara valoarea acţiunilor este de 34,5 milioane de dolari.

‘Filosofia noastră de recompensare este să aliniem interesele conducerii cu cele ale acţionarilor noştri. Pentru a face acest lucru am pus o mare parte a recompenselor acordate liderilor la adăpost de riscuri prin legarea bonusurilor de performanţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ford, Jay Cooney.

Pentru performanţele din 2010, Mulally a primit un pachet salarial de 26,5 milioane de dolari, devenind cel de al nouălea cel mai bine plătit CEO din SUA. Acest lucru a declanşat însă critici din partea sindicatelor, preşedintele United Auto Workers, Bob King, apreciind că pachetul salarial acordat directorului de la Ford este unul ‘greşit din punct de vedere moral’ în condiţiile în care unii angajaţi primesc aproximativ 15 dolari pe oră.

În vârstă de 66 de ani, Alan Mulally, este considerat responsabil pentru relansarea Ford după angajarea sa în funcţia de CEO în 2006. Mulally este cel care a luat decizia critică de a ipoteca majoritatea activelor companiei, inclusiv faimosul logo, pentru 23,5 miliarde de dolari. Această decizie a ajuta Ford să evite ajutoarele guvernamentale şi să nu se plaseze sub protecţia legii falimentului cum au făcut rivalii General Motors Co. şi Chrysler Group. În ultimii trei ani Ford a realizat un profit de 29,5 miliarde de dolari, după ce în perioada 2006-2008 a înregistrat piereri de 30,1 miliarde de dolari.

Marţi dimineaţă, la Salonul Auto de la Geneva, constructorul auto american a prezentat pressei versiunea de serie a modelului Ford B-MAX, care se fabrică la Craiova (sudul României). Ford Motor Company a venit în România, la Craiova, în 2007, cumpărând pachetul majoritar de acţiuni al Automobile Craiova şi preluând, în martie 2008, uzina Automobile Craiova.

SURSA: Agerpres