Fostul diplomat, ce a participat la misiuni în Bosnia, Kosovo, Irak sau Eritreea, îşi începe comentariul prin citarea unor amici, originari din Africa dar care locuiesc la Bruxelles: „Balcanicii din Belgia? Ăştia nu sunt albi”. Asta ar însemna, în opinia lui van Lanschot, că până şi negrii şi-au dat seama de marile diferenţe culturale care-i despart pe balcanici de occidentali. Olandezul crede că abia după ce intră în Croaţia turiştii din peninsula balcanică„oftează” şi au „sentimentul că s-au întors în Europa”.
Kosovo, Macedonia, Albania, Moldova, Muntenegru, Bulgaria, Grecia şi părţi din Serbia şi Bosnia nu au nicio legătură cu Europa, aparţinând mai degrabă unui grup cultural apropiat de Turcia. Olandezul nu face nicio referire la România.
„Nimeni în Balcani nu ştie ce e aia un costum Chanel, nu cunosc arta culinară a lui Bocuse, n-au auzit de Pippi Longstocking, de grădinile englezeşti, de eseurile lui Montaigne, de jucăriile Lego şi multe altele”, mai scrie van Lanschot.  În încheiere, el cere ca UE să-şi oprească expansiunea în Balcani.