Închidere 23:00

NASDAQ: -5,22%

S&P 500: -4,46%

DIJA: -3,68%

UPDATE 20:30

NASDAQ: -5%

S&P 500: -4,7%

DIJA: -4,15%

UPDATE: Indicele Nasdaq și-a accentuat pierderile la peste 4%, în timp ce S&P 500 se apropie de 4%, la fel ca și indicele Dow Jones Industrial Average.
"E o zonă de război", a declarat un trader de la New York.
Dow Jones a deschis într-o scădere de 2,5%, în timp ce indicele Nasdaq prezintă o scădere de aproape 4%. Indicele S&P 500 a deschis într-o scădere de 3,13%. Toate acestea din cauza previziunilor potrivit cărora America va intra în recesiune.
Preţul aurului a atins joi un nou record, trecând pentru prima dată pragul de 1.816 dolari pentru o uncie, metalul galben profitând de statutul său de valoare de refugiu în condiţiile în care bursele europene au revenit pe scădere, din cauza temerilor referitoare la creşterea economiei mondiale, transmite AFP.
La ora 12.00 GMT, cotaţia unciei de aur a atins nivelul istoric de 1,816,25 dolari. Simultan, toate bursele europene importante aveau evoluţii negative. Bursa din Paris era în scădere cu 2,62%, cea de la Frankfurt cu 3,6%, la Londra cu 2,11%, la Madrid cu 2,72%, iar la Milano cu 3,48%.

În urmă cu o săptămână, preţul aurului a crescut până la 1.814,95 dolari, după care a scăzut semnificativ în zilele următoare pentru ca săptămâna această să revină în forţă, susţinut de temerile investitorilor cu privire la creşterea economică în Europa şi SUA.

‘Astăzi există un nou val de panică pe piaţă, cu o scădere a burselor europene, afectate de o nouă degringoladă a titlurilor financiare’, a comentat analistul Spread Co, Ian O’Sullivan. Potrivit acestuia, aurul beneficiază din nou de pe urma nervozităţii investitorilor, înregistrând o creştere de 30 de dolari (1,7%) comparativ cu cotaţia de miercuri seară.

Summitul franco-german de marţi nu a reuşit sa calmeze temerile legate de criza datoriilor din zona euro, iar îngrijorările privind încetinirea economică s-au accentuat după ce Eurostat a anunţat că în al doilea trimestru economia europeană a înregistrat o creştere de doar 0,2%.
Morgan Stanley avertizează că SUA riscă să intre în recesiune
Îngrijorările investitorilor au crescut şi după ce analiştii de la Morgan Stanley au revizuit, joi, în scădere, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2011 şi 2012, apreciind că SUA şi zona euro sunt ‘periculos de aproape de recesiune’.
Banca americană de investiţii Morgan Stanley şi-a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2011 şi 2012, apreciind că SUA şi zona euro sunt "periculos de aproape de recesiune", şi i-a criticat pe politicienii de la Washington şi din Europa pentru că nu acţionează mai decisiv pentru ţinerea sub control a crizei datoriilor.
Într-un raport publicat joi, Morgan Stanley estimează că în 2011 creşterea economiei mondiale va fi de doar 3,9%, faţă de 4,2% cât estima anterior, iar pentru 2012 mizează pe o creştere ed 3,8% faţă de 4,5% anterior.