Serviciile publice, şcolile şi băncile din Grecia vor fi închise marţi, iar transporturile vor fi afectate de o nouă grevă generală de 24 de ore, cea de a cincea de la începutul acestui an, declanşată în semn de protest faţă de propunerile de reformare radicală a sistemului de pensii destinată soluţionării problemei datoriilor, transmite Reuters.

Principalele două confederaţii sindicale elene, ADEDY şi GSEE, reprezentând atât sectorul public, cât şi cel privat, urmează să organizeze marşuri de protest la Atena în jurul prânzului, când parlamentul ar urma să discute măsurile de reformă ce vor majora vârsta de pensionare şi vor reduce pensionarea anticipată şi beneficiile.

„Aceste măsuri nu vor ajuta. Ele nu vor conduce decât la adâncirea recesiunii şi sărăciei”, a declarat Despina Spanou, membră în conducerea confederaţiei sindicale ADEDY.

Guvernul grec dispune de o majoritate de 157 din cele 300 de locuri din parlament şi ar trebui să poată adopta măsurile de reformă, în pofida opoziţiei.

„Credem cu fermitate că ceea ce facem este în interesul populaţiei Greciei”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, George Petalotis.

Investitorii străini vor urmări amploarea protestelor ca un semn al opoziţiei cu care guvernul va trebui să se confrunte pentru a implementa măsurile drastice de austeritate negociate în schimbul programului de ajutor în valoare 110 miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Cele două confederaţii, ADEDY şi GSEE, care reprezintă aproximativ 2,5 milioane angajaţi, se aşteaptă marţi la o puternică mobilizare.

Cu toate acestea, la recentele proteste participarea a fost una redusă, în condiţiile în care mulţi locuitori ai Atenei se pregătesc să meargă în vacanţă.

SURSA: Agerpres