Compania Toplofikatia Sofia, care asigura incalzirea centralizata si apa calda din capitala Bulgariei ar putea sa nu mai poata furniza agent termic la iarna, din cauza clientilor rau-platnici. Concret, dintre cei 15.000 de abonati, circa 9.000 ramana constant in urma cu platile. Problema este ca cei 9.000 nu sunt distribuiti compact. Pentru prima categorie, formata din blocurile in care nimeni nu a platit factura la incalzire inca de iarna trecuta, solutia este simpla: tot blocul va fi deconectat de la retea. Pentru a doua categorie, cea formata din blocurile in care jumatate din locatari nu au platit, dar restul sunt la zi, se vor trimite scrisori prin care compania va anunta ca daca rau-platnicii nu vor plati, in 15 zile tot blocul va fi debransat.

Petko Mihalevski, directorul executiv al Toplofikatia Sofia a anuntat ca, in cazul in care toate blocurile vor fi debransate in 15 zile, cmpania sa va fi in dificultate de a mai putea furniza energie termica putinelor locuinte care vor mai ramane conectate la retea, deoarece productia ar fi mai mica decat minimul de productie al centralelor.

Potrivit legii bulgare, chiar si dupa deconectarea temporara de la retea pentur neplata, locatarii raman clienti ai companiei si continua sa plateasca „taxa pe energie”, mai exact un abonament lunar.