Studiul evidenţiază o valoare record a capitalului de 340 mld. dolari la nivel global, disponibili în 2014 pentru investiţii în proprietăţi comerciale. Acesta reprezintă o creştere de 6% în şase luni. Raportul are la bază o analiză DTZ a datelor furnizate de aproximativ 3.000 de fonduri individuale.

 „Deşi din totalul capitalurilor atrase pentru investiţii imobiliare ce vizează zona Europei, în România ajung în prezent mai puţin de 0,5%, în următorii ani estimăm o creştere graduală a interesului investitorilor pentru ţara noastră datorită randamentelor atractive ce pot fi obţinute într-un climat de risc relativ scăzut. O mare parte din capitalurile disponibile ţintesc oportunităţi de investiţii imobiliare în pieţe secundare în urma reducerii randamentelor în pieţele mature din Europa Occidentală. Acesta ar putea fi un context favorabil pentru România, care are mari şanse să atragă atenţia marilor investitori datorită dimensiunii pieţei, dar şi a îmbunătăţirii recente a fundamentelor macroeconomice”, a declarat Marius Grigorică, Senior Business Analys, DTZ Echinox.

Pe teritoriul Europei, aproape 60% din capital este orientat către oportunităţi secundare, mai puţin de o treime vizându-le pe cele principale. În contextul în care mulţi investitori fac eforturi să securizeze principalele oportunităţi de pe piaţă, DTZ anticipează o creştere a activităţii fondurilor ce urmăresc oportunităţi secundare prin investiţii în mai multe pieţe şi locaţii secundare în viitor.

„Creşterea a fost evidentă în toate cele trei regiuni, dar lider a fost Asia Pacific (APAC) unde s-a înregistrat o majorare de 11%, valoarea capitalului orientat către aceasta zonă crescând la 91 mld. dolari. În Europa, capitalul disponibil a crescut cu 6%, la 120 mld. dolari, deşi situaţia economică rămâne slabă. Continentele Americane atrag în continuare cel mai mare volum de capital în valoare de 129 mld. dolari. Capacitatea de finanţare rămânând în general la un nivel scăzut în toate regiunile, această creştere a fost determinată în întregime de majorări ale capitalurilor proprii“, a declarat Nigel Almond, Head of Strategy Research al DTZ.

Un procent ridicat (55%) din totalul capitalului mobilizat vizează investiţiile într-o singură ţară, în creştere de la 53% acum şase luni. Statele Unite îşi menţin poziţia dominantă atrăgând 44% din totalul capitalului orientat către o singură ţară. China şi Marea Britanie sunt următoarele ţări de interes, cu o cotă de 9% fiecare, păstrând trendul înregistrat cu şase luni în urmă. În regiunea Asia Pacific, Japonia atrage în continuare un nivel ridicat de capital (6%) întrucât fondurile continuă să fie tentate de trendul de revenire şi îmbunătăţire a lichidităţii de pe această piaţă.

Contrar creşterii semnificative de capital nou atras, studiul arată puţine schimbări în ceea ce priveşte principalele surse şi direcţii ale acestuia. Administratorii de fonduri intermediari continuă să domine, totalizând 64% din capitalul disponibil, companiile listate şi investitorii instituţionali deţinând fiecare 15%. De asemenea, fondurile de investiţii se concentrează în continuare pe diversificarea portofoliilor pe diferite tipuri de proprietăţi (77% din capitalul disponibil). Din diferenţa de capitaluri de 23%, concentrate pe un singur tip de proprietate, observăm o sporire a interesului pentru sectorul de retail, care reprezintă în prezent aproape 30% din procentul menţionat, urmat de sectorul rezidenţial către care sunt orientate o pătrime din fonduri.