Din aprilie se schimbă totul! Directorul general al Agenției pentru Medicamente a precizat că, din aprilie, Italia va putea vaccina zece milioane de oameni pe lună.

Anunțul a fost făcut în cadrul unui interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera. Directorul general mai spune că, în apropierea Paștelui, autoritățile vor avea capacitatea să imunizeze acest număr de persoane și speră chiar să-l depășească.

Țară cu peste 60 de milioane de locuitori, Italia a fost focarul european al pandemiei. Are peste două milioane și jumătate de infectări și se apropie de 95 de mii de decese provocate de virus.

Din aprilie se schimbă totul! Restricțiile au fost din nou înăsprite

La mijlocul lunii ianuarie a acestui an, autoritățile de la Roma au decis înăsprirea restricțiilor. Mai mult decât atât, trei zone din Peninsulă au fost categorizate drept zone roșii.

În noile zone roşii, Lombardia, Sicilia şi provincia autonomă Bolzano, populaţiei i s-a impus să nu îşi părăsească locuinţele dacă este posibil, cu excepţia mersului la serviciu, la cumpărături de alimente sau din alte motive urgente.

Cea mai mare parte a Italiei a fost clasificată ca zonă portocalie, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt îndemnaţi să nu părăsească localitatea, iar magazinele – cu excepţia supermarketurilor -, barurile şi restaurantele trebuie să închidă.

Aplicarea noilor reguli înseamnă că 70% din sectorul gastronomic italian este închis din nou, potrivit asociaţiei agricole Coldiretti, după ce magazinelor li s-a permit să se redeschidă pentru o scurtă perioadă după sărbătorile de iarnă.

Coldiretti a comunicat că restricţiile au afectat puternic întregul sector agricol şi alimentar şi a solicitat subvenţii pentru salvarea locurilor de muncă şi protejarea economiei.

Din aprilie se schimbă totul! De ce au fost însăprite restricțiile

Decizia privind înăsprirea măsurilor a fost adoptată în contextul în care autorităţile italiene au înregistrat 16.000 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 477 de decese cauzate de COVID-19.

În pofida acestor restricţiilor mai dure, muzeele şi expoziţiile din unele regiuni vor putea să deschidă de luni.

Regulile se aplică aşa-numitelor zone galbene, unde situaţia epidemiologică este mai puţin gravă decât în alte părţi ale ţării, potrivit unui ordin semnat sâmbătă de premierul Giuseppe Conte.