Alegătorii greci au respins, duminică, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaţionali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras. 

'Rezultatul referendumului nu ne aduce mai aproape de o soluţie. În realitate, respingerea propunerilor nu face decât să îngreuneze lucrurile', a declarat Jeroen Dijsselbloem, adăugând că menţinerea Greciei în zona euro 'este în continuare obiectivul lor şi al meu'. 

De asemenea, Dijsselbloem, care este şi ministru de Finanţe al Olandei, a anunţat că Guvernul olandez va discuta cererea Greciei referitoare la un nou acord de finanţare cu Mecanismul European de Stabilitate. 
'Vom analiza, pas cu pas, dacă putem salva procesul de negociere', a spus Dijsselbloem, înaintea unei întâlniri cu premierul olandez Mark Rutte. 

Întrebat ce părere are despre demisia ministrului grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, liderul Eurogrupului a răspuns că nu are niciun fel de probleme personale cu niciuna din persoanele implicate în negocierile cu Grecia. 

Luni dimineaţă, ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat demisia, pentru a facilita negocierile privind un eventual acord, în contextul în care el avea o imagine proastă în rândul unora dintre omologii săi din Eurogrup. 

Separat, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că statele din zona euro sunt interesate să menţină Grecia în interiorul zonei unice, adăugând că demisia lui Varoufakis nu va ajuta, dar nici nu va afecta negocierile, deoarece miza nu este legată de persoane, ci de condiţiile economice, care nu s-au schimbat după votul de duminică. 

'Cred că toţi suntem interesaţi ca Grecia să rămână în zona euro. Însă, desigur că aceasta înseamnă că anumite decizii trebuie luate', a declarat Ewald Nowotny.

Banca Centrală Europeană urmează să decidă, luni, dacă majorează finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti, închise de o săptămână, după ce Executivul de la Atena a introdus o serie de restricţii asupra mişcărilor de capital pentru a evita un colaps al sistemului bancar. 

AGERPRES