Potrivit lui Dijmărescu, România nu se află într-o situaţie bună, în condiţiile în care, "la mai mult de 20 de ani după 1989, vorbim despre intervenţia guvernului mai mult decât despre ce trebuie făcut".
În prezent, mediul de afaceri aşteaptă în continuare ajutor de la stat pentru a-şi desfăşura afacerile, a spus fostul viceguvernator al BNR.

"Majoritatea lumii se află într-un tren care se mişcă foarte repede. Mi-e frică de faptul că nu vom prinde acest tren, că suntem în ultimul vagon", a declarat Dijmărescu.

El spune că, potrivit prognozelor, statele în dezvoltare BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) vor egala, în circa 40 de ani, în termeni de PIB, zona euro, deoarece acestea se dezvoltă foarte repede, "aşa încât, la fel cum vorbim acum despre euro şi dolar, în viitor vom vorbi despre monedele din aceste state".

Prezentă la Forumul Financiar 2011, Milena Messori, director pentru România al Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), a precizat că instituţia financiară are pregătiţi pentru România circa un miliard de euro, doar pentru acest an.

"BEI are pregătiţi pentru România circa un miliard de euro sunt pregătiţi pentru 2011, în special pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură pentru Coridorul IV, pentru investiţii în energie, în special în energia verde şi regenerabilă, şi telecom", a spus directorul pentru România al BEI.

Ea a făcut aceste declaraţii în contextul în care rata de absorbţie a fondurilor europene este destul de redusă. Proiectele nu demarează până când nu au asigurată finanţarea, aici e o problemă în România, a precizat oficialul BEI. Alte state, precum Polonia, s-au concentrat pe implementarea proiectelor şi abia apoi a făcut cereri de rambursare pentru fonduri europene.