Investigația pornită de președintele Comisiei pentru Finanțe din Senatul american, republicanul Orrin Hatch, cu ajutorul colegului său democrat, Ron Wyden, a fost declanșată imediat după descoperirea fraudei Volkswagen și a fost deja comunicată producătorului auto german. Senatorii au solicitat prin documentul menționat clarificări legate de eligibilitatea mașinilor produse de VW pentru reducerile de taxe rezervate mașinilor „prietenoase” cu mediul.

Conform legislației americane, cumpărătorii de mașini care doresc o mașină cu emisii reduse de noxe pot beneficia de scutiri de taxe cu condiția ca producătorul acestora să facă dovada că respectă anumite standarde în privința consumului și poluării. Hatch și Wyden au remarcat în timpul investigației că Volkswagen a notificat încă din 2008 fiscul american că două modele ale sale – unul fiind Jetta cu motor TDI – se califică pentru reduceri de taxe de circa 1.300 de dolari. Au urmat apoi și alte modele ale producătorului german, iar senatorii din Comisiei pentru Finanțe consideră că  au fost comercializate cel puțin 60.000 de astfel de mașini doar până la 1 iulie 2010.

„Peste 50 de milioane de dolari au fost acordate astfel prin subvenții fiscale cumpărătorilor acestor vehicule”, au menționat Orrin Hatch și Ron Wyden în scrisoarea adresată șefilor Volkswagen AG. Dacă se dovedește că mașinile nu respectau normele de poluare pentru care au fost acordate reducerile de taxe, germanii vor trebui să înapoieze statului american întreaga sumă.