Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă, 10 august, în Piaţa Victoriei din Capitală, la fix un an după ce protestul românilor veniţi din străinătate s-a soldat cu intervenţia în forţă a jandarmilor, iar sute de oameni au ajuns la spital cu probleme cauzate de gazele lacrimogene.

250.000 de oameni sunt aşteptaţi în faţa Guvernului, spun organizatorii, unde este organizat un nou protest cu mesajul „Diaspora vine acasă”, dar şi „Nu uităm ce aţi făcut astă vară”. Organizatorii au comunicat că protestul va începe la ora 14:00 şi se va încheia în jurul ore 22:15.

În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei, de la ora 17:00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca în marş spre Piaţa Victoriei, după ora 19:00.

Primăria Capitalei a făcut un apel către toţi cei care vor ieşi în stradă „să manifeste pașnic, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură și să anunțe forțele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial.” Având în vedere temperaturile ridicate anunţate pentru 10 august, Primăria, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, va pune la dispoziţia manifestanţilor 10.000 de sticle de apă îmbuteliată şi 4.000 de litri de apă potabilă. În plus, vor fi amplasate în zonă 100 de toalete ecologice.

„Vom avea o toleranţă zero faţă de orice fel de violenţă şi faţă de orice situaţie de risc de violenţă. Se vor institui filtre pentru cei care vor intra în perimetrul Pieţei Victoria, dorind să oferim un grad maxim de siguranţă pentru cei prezenţi. Nu se va intra cu obiecte contondente sau cu arme albe”, au declarat organizatorii mitingului.

La protestul de sâmbătă şi-a anunţat prezenţa şi pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din întreaga lume.

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, a scris Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români. În plus, pe drumul spre Bucuresti, mai multe grupuri civice au anunţat diverse acţiuni. De exemplu, în drumul spre Capitală, reprezentanţii asociaţiei „Împreună pentru A8” au anunţat că vor bloca simbolic drumul E85, timp de 15 minute.