Românii din străinătate au început deja să voteze, primele secţii de vot fiind deschise în Australia şi Noua Zeelandă. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în diaspora sunt 715.064 de români cu drept de vot, care pot merge la una dintre cele 835 de secţii de votare deschise sau pot alege opţiunea votului prin corespondenţă.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care s-a desfăşurat tot pe perioada a trei zile în străinătate, au votat 675.348 de români aflaţi pe teritoriul altor state, dintre care 25.189 prin corespondenţă.

Datele până la acest moment sunt încurajatoare pentru prezenţa la vot în diaspora, mai mulţi români fiind interesaţi de vot decât în urmă cu două săptămâni. În jurul orei 16:30, datele oficiale ale Biroului Electoral Central arătau că, în străinătate, votaseră deja circa 54.000 de persoane.

Prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în Noua Zeelandă, Australia, Asia de Est şi Sud-Est şi urmează să înceapă, de la ora 17:00, ora României, în secţiile organizate în America de Sud, SUA şi Canada, precizează Ministerul Afacerilor Externe. Oficialii ministerului recomandă cetăţenilor români aflaţi în străinătate să se prezinte la urne încă din prima parte a perioadei alocate votului (vineri, sâmbătă, duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi.