Motivul invocat de investitori a fost acela al clarificării contractului pe care îl au cu austriecii de la Strabag, antreprenorul general al Asmita Gardens.
„La sfârşitul lunii septembrie, dezvoltatorul a ajuns la o înţelegere cu antreprenorul general, care se va asigura că toate lucrările sunt finalizate, inclusiv lucrările de testare şi dare în exploatare a fazei a doua a proiectului, şi de repunerea în drepturi a tuturor garanţiilor. Înţelegerea are nevoie de aprobarea băncii pentru a fi implementată. Între timp, lucrările pe şantier continuă să fie suspendate, în aşteptarea deblocării unei finanţării pe termen scurt de la bancă, necesară pentru a acoperi cheltuielile curente“, se arată într-o notificare către acţionarii ECDC.
În acelaşi document se mai precizează şi faptul că în ultimele şapte luni Asmita Gardens nu a mai vândut niciunul dintre cele circa 450 de unităţi rămase disponibile, din cauza disputelor cu antreprenorul general al proiectului şi a incapacităţii restructurării creditului accesat la Alpha Bank. Cele şapte turnuri ale proiectului cuprind 758 de apartamente, însă nu au fost finalizate decât 300 de unităţi, vândute în proporţie de 92%.
„ECDC a aprobat termenii înţelegerii cu partenerul său şi a făcut o propunere de restructurare a creditului către banca finanţatoare. Banca a ales să urmeze calea juridică şi a depus o cerere de solicitare a insolvenţei companiei dezvoltatoare. Reprezentanţii ECDC au convenit cu banca să amâne procedurile de intrare în insolvenţă, pentru a da posibilitatea companiei să stabilească exact termenii contractuali cu antreprenorul general, noul termen fiind stabilit pentru data de 7 noiembrie 2011. Investiţia companiei în Asmita a fost deja redusă la maximum posibil“, se mai explică în notificarea  fondului.

Proiectul de pe Splaiul Unirii este dezvoltat de ECDC în parteneriat cu grupul indian Asmita. Alpha Bank, care este implicată în proiect cu circa 70 mil. euro, a depus în 10 octombrie 2011, la Tribunalul Bucureşti, o cerere prin care solicită declanşarea procedurii insolvenţei în cazul Asmita Gardens.