Aceştia susţin că poluarea cu sulf provenită de la centralele pe cărbuni din China a contribuit la păstrarea temperaturii globale stabile, în ciuda emisiilor ridicate de gaze cu efect de seră.

Arderea cărbunelui eliberează dioxid de carbon, care captează căldura de la soare, ridicând temperaturile. Pe de altă parte însă, procesul duce la emiterea de particule de sulf care contribuie la blocarea razelor solare şi la răcirea Pământului.

‘În timpul dezvoltării economice a Chinei a existat o creştere uriaşă a emisiilor de sulf’, a declarat dr. Robert Kaufmann, de la Universitatea din Boston, pentru publicaţia ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Se crede însă că temperaturile vor creşte din nou, întrucât China încearcă în prezent să reducă poluarea atmosferică introducând echipamente care să capteze particulele de sulf.

Unii au sugerat că eliberarea de compuşi de sulf în atmosferă ar putea contribui la diminuarea încălzirii globale îngroşând stratul de nori şi de ceaţă pentru a reflecta lumina solară, însă un studiu anterior a ajuns la concluzia că ideea nu ar fi una foarte bună.

Injectarea unei cantităţi suficient de mari de sulf în atmosferă pentru a reduce încălzirea globală ar distruge statul de ozon arctic şi ar întârzia refacerea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii cu până la 70 de ani, conform unei analize efectuate de Simone Tilmes, din cadrul Centrului naţional pentru cercetări atmosferice din Boulder, Colorado.

‘Deşi schimbarea climatică este o ameninţare majoră, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca societatea să încerce soluţii de bioinginerie globală’, a precizat Simone Tilmes.

La modul general, temperaturile globale cresc de peste un secol, de când revoluţia industrială a început să pompeze în atmosferă gaze ca dioxidul de carbon.

Însă au existat perioade similare, precum cea de după al doilea război mondial, când producţia industrială a sporit emisiile de sulf în mai multe zone ale lumii, a explicat Kaufmann.

Oamenii de ştiinţă şi specialiştii în protecţia mediului sunt preocupaţi că creşterea continuă a temperaturilor ar putea avea un impact grav la nivel planetar, de la secetă în anumite zone la schimbări în modul de evoluţie al furtunilor, răspândirea de boli tropicale şi creşterea nivelului mării, notează Daily Mail.

SURSA: Agerpres