Capitala Cataloniei, Barcelona, a fost, vineri, scena celor mai violente proteste din ultimul deceniu. Centrul oraşului a fost paralizat şi devastat, oficialii de la Madrid calificând acţiunile drept „terorism stradal” și acuzând partidele pro-separatiste de implicare şi susţinere a situaţiei tensionate. Platforma online Tsunami Democràtic este investigată pentru instigare şi, potrivit presei, serverul care o găzduieşte se află în România.

Tensiunile au început după ora locală 18.00, în apropierea sediului Poliţiei Naţionale. Peste 1 milion de oameni erau adunaţi în Barcelona, aceasta fiind prima zi când forțele de ordine au utilizat un tun cu apă după folosirea gazelor lacrimogene. Conform cifrelor transmise de către autorităţi, 17 oameni au fost reţinuţi vineri în Catalonia, 7 agenţi au fost răniţi și doi jurnalişti ai postului naţional de televiziune au  loviţi cu steaguri de către protestatari. Potrivit presei, majoritatea celor care au participat la actele de violenţă au avut feţele acoperite iar numeroşi rezidenţi le-au cerut să părăsească zonele în care se aflau.

„E un amestec de oameni care au canalizat greşit indignarea şi oameni care, în mod obişnuit, participă la astfel de evenimente publice. De mulţi ani nu s-au mai văzut astfel de episoade în Barcelona. Cer tuturor celor de bună credinţă să abandoneze zonele în care se petrec aceste evenimente lamentabile”, a declarat Albert Batlle, consilier pe probleme de securitate în primăria Barcelonei.