Deși în cazul cererilor de extrădare, statul român s-a mișcat lent și anevoios, acum, pentru eliberarea celor două, același stat demonstrează că știe să lucreze și eficient.

După ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a pus în aplicare decizia CCR privind neconstituționalitatea formării completelor de 5 judecători și au suspendat pedepsele Elenei Udrea și Alinei Bica, un întreg sistem și-a pus rotițele în mișcare.

Tudorel Toader a semnat rapid pentru actele necesare trimiterii în Costa Rica, iar MAE a trimis în regim de urgență un curier diplomatic la Ambasada României din Mexic, (care operează interesele României în Costa Rica), curier care apoi trebuie să ajungă la San Jose pentru a depune actele în original la Ministerul Justiției din Costa Rica și abia un judecător să constate noua situație și să le pună în libertate pe Bica și Udrea.

„Surse diplomatice susțin că pentru curierul diplomatic la o cursă de avion spre Ciudad de Mexico s-a găsit loc doar la Clasa Business la un cost foarte mare. Potrivit surselor citate, curierul diplomatic a ajuns deja la sediul Ambasadei României din Mexic. Un diplomat al ambasadei urmează să se deplaseze în regim de urgența la San Jose pentru a depune actele în timp util la Ministerul Justiției din Costa Rica și apoi spre o instanța care ar putea decide punerea în libertate. Totul este însa la limita pentru că astăzi este zi scurta, iar de Crăciun tot ce înseamnă administrație e închis în Costa Rica. O șansă ar exista doar dacă avocații locali ai celor două să fi păstrat rând la instanța care judecă urgențele,” notează StiripeSurse.