Premierul Viorica Dăncilă a vorbit la Antena 3 despre mandatul pe care România l-a avut în fruntea Consiliului Uniunii Europene. „Noi am plecat cu mult optimism, chiar dacă președintele României a precizat că nu suntem pregătiți, am dovedit că sustem responsabili, că tratăm cu foarte mare seriozitate și că nu avem dreptul să ratăm prima președinție a Consiliului Uniunii Europe deținute de către România. Eu cred că această perioadă este o pagină frumoasă”, a declarat premierul Dăncilă.

Vorbind despre postul de comisar european, pe care Corina Creţu l-a cedat după ce a fost aleasă europarlamentar din partea Pro România, Viorica Dăncilă spune că a fost decizia lui Jean-Claude Juncker ca România sa nu mai propună un comisar interimar. „Am primit și o scrisoare în acest sens în care mi s-a subliniat faptul că este o perioadă scurtă și că nu mai este nevoie să avem un comisar european. Nu am fost de acord cu acest lucru. I-am scris o scrisoare președintelui Juncker în care am arătat că conform tratatului fiecare stat membru trebuie să aibă un comisar chiar dacă  pentru o perioadă mai mică și că România nu poate rămâne nereprezentată până la numirea unui nou comisar”, precizează Dăncilă.

Întrebată ce portofolii vizează România, premierul a declarat că una din variante ar fi ca România să solicite iarăşi portofoliul Politicilor Regionale, deşi ţara noastră ar putea să lupte pentru un portofoliu şi mai important. „Trebuie să luptăm pentru un portofoliu important. Eu cred că trebuie să facem toate demersurile să obținem un fortofoliu important. Pentru România un portofoliu precum energia, transporturile, mediul ar înseamna foarte mult”, spune Viorica Dăncilă.

Premierul nu a dorit să nominalizeze vreo persoană, însă viitorul comisar european din partea României ar putea fi tot o femeie. „Nu m-am gândit la un nume de comisar european, există această dorință de a avea această egalitate de șanse și ar fi de preferat dacă am merge cu un comisar femeie deoarece am obține un portofoliu important”, crede Viorica Dăncilă.