Unele dintre armele furate au fost folosite într-un atac armat în noiembrie în care au fost ucişi doi americani şi alte trei persoane la un centru de antrenament al poliţiei la Amman, potrivit unei anchete comune realizate de The New York Times şi Al Jazeera.

Un ofiţer iordanian a împuşcat mortal doi agenţi de securitate americani, un sud-african şi doi iordanieni la centrul de antrenament al poliţiei finanţat de SUA în apropiere de Amman înainte de a fi ucis într-un schimb de focuri, au anunţat în noiembrie autorităţile iordaniene.

Centrul de pregătire a fost înfiinţat la periferia capitalei Amman după invazia SUA din Irak în 2003, pentru a ajuta la refacerea forţelor de securitate după război şi pentru a antrena ofiţeri de poliţiei ai Autorităţii Naţionale Palestiniene.

Armele folosite în atacul armat au sosit iniţial în Iordania pentru programul de pregătire al rebelilor sirieni, precizează sursa citată, citând oficiali americani şi iordanieni.

Furtul de arme s-a încheiat în urmă cu câteva luni după plângeri din partea guvernelor american şi saudit, iar armele au ajuns pe piaţa neagră, scrie The New York Times.

Ofiţerii iordanieni, care au fost implicaţi în vânzarea pe piaţa neagră a acestor arme, au folosit banii obţinuţi pentru a cumpăra telefoane iPhone, SUV-uri şi alte obiecte de lux, potrivit ziarului, care citează oficiali iordanieni. AGERPRES