Citând o conversaţie pe care a avut-o cu guvernatorul băncii centrale elene, George Provopoulos, Papoulias a spus că „puterea băncilor este foarte slăbită în acest moment“.
Grecii nu sunt la prima tentativă de acest fel. În noiembrie anul trecut, odată ce discuţiile despre ieşirea Greciei din spaţiul european s-au intensificat, populaţia a retras din bănci pe parcursul unei săptămâni o sumă de 5 mld. euro, adică 3% din totalul depozitelor.
Încercările de formare a unui nou guvern în Grecia au eşuat joia trecută, scuturând pieţele financiare la perspectiva unei administraţii de stânga care ar putea câştiga alegerile în iunie şi care se opune termenilor răscumpărării ţării de organismele financiare externe. O asemenea schimbare ar putea propulsa criza zonei euro într-o nouă etapă periculoasă.
„Cred că oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru o eventuală retragere a Greciei din Uniunea Europeană şi investitorii încep să o ia înainte pentru a nu fi forţaţi ulterior“, a spus Matthew McCormik, vicepreşedintele Bahl & Gaynor Investment Counsel. „Este o piaţa politică şi una condusă de evenimente“.

SURSA: CNBC