Pesta porcină avansează cu aproape 20 de km pe săptămână. Chiar dacă deocamdată nu există suspiciuni în județul Arad, autorităţile propun un plan de intervenție imediată.

„Ne-am gândit și la stimulente financiare pentru vânătorii care recoltează exemplarele de mistreți și ne-am gândit inclusiv la îngrădirea perimetrelor unor județe cu gard electric pentru a limita efectele migrației și posibilitatea de migrare a efectivelor de animale.", conform lui Andrei Ando, directorul de comunicare și strategii la C.J. Arad.

Producătorii agricoli din Arad atrăgeau atenția încă de la sfârșitul lunii trecute asupra pericolului pe care îl reprezintă pesta porcină și acuză autoritățile de lipsă de implicare.

 „Tragedia este mare că nu se face nimic. Nu s-a făcut până astăzi nimic de o lună de zile. Nu, este un atentat la siguranța națională. Este un atentat la economia națională, la zootehnia aceasta a României.”, a transmis Dimitrie Muscă, fermier.

Propunerile au fost avansate într-o întâlnire dintre autoritățile arădene cu producătorii agricoli din județ, crescătorii de animale, primari și vânători, care a avut loc abia la sfârșitul săptămânii trecute. AJVPS Arad a luat deja primele măsuri.

 „Am eliberat autorizații de vânătoare pentru a recolta mistreții pe toate fondurile de vânătoare pe care le avem în gestiune. Am dus toate toate probele de la ei la DSV și până în prezent nu s-a confirmat niciun exemplar că ar fi infestat cu virusul pesta porcină africană.", a declarat Mircea Deme, directorul AJVPS Arad.

Reprezentanţii administraţiei judeţene vor trimite Guvernului o listă cu măsurile propuse pentru prevenirea răspândirii pestei porcine în judeţul Arad.