Parlamentul prin majoritatea celor de la PSD a decis ca la rectificarea bugetară să mărească pensiile cu 40%. Acest vot a venit după ce Guvernul Orban mărise pensiile cu 14% și anunțase că din cauza pandemiei de coronavirus bugetul nu poate suporta mai mult.

PSD nu a înțeles acest lucru și a votat totuși mărirea cu 40%. Consecințele sunt însă extrem de dure. Abia acu s-a aflat ce s-a întâmplat.

Dezastru pentru România

La doar câteva ore după ce s-a votat în Parlament, euro a depășit nivelul de 4,86 lei în tranzacțiile de pe piața interbancară. La cursul oficial, BNR a cotat un euro la 4,8590 de lei și un dolar american la 4,14 lei, dar votul din Parlament a venit la o oră și jumătate după anunțarea cursului, influențând însă tranzacțiile din piață.

După votul din parlament, chiar ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a scris pe Facebook. “Ceea ce a făcut PSD astăzi în Parlament este clar un act de agresiune la stabilitatea economică a României. Au aruncat țara în criza din 2009 cu o acțiune similară. Nu-i vom lasă să facă la fel și acum“, a sus șeful de la Finanțe.

Numeroase luări de poziție anterioare, care au venit de la Banca Națională, Consiliul Fiscal și numeroși analiști, avertizau că o majorare a pensiilor cu 40% poate induce și o criză financiară, pe lângă cea economică, cauzată de coronavirus.

PNL a anunțat că va ataca la CCR legea de rectificare bugetară, după ce plenul reunit al Parlamentului a votat un amendament introdus de PSD prin care pensiile cresc cu 40%, nu cu 15% cum a prevăzut guvernul de la 1 septembrie.