Deputatul PNL Cristina Trăilă susţine că Partidul Naţional Liberal respinge categoric orice proiect de lege care atentează la suveranitatea României, astfel că PNL a solicitat introducerea de urgenţă pe ordinea de zi a proiectului privind obligativitatea oficializării limbii maghiare și arborarea drapelului Ungariei sau a așa-zisului Ținut Secuiesc, proiect care a fost respins.

„Am votat, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, respingerea PLX 190/2020 privind obligativitatea oficializării limbii maghiare și arborarea drapelului Ungariei sau a așa-zisului Ținut Secuiesc! Votul de respingere a fost dat după ce PNL a solicitat includerea de urgență pe ordinea de zi a acestui proiect de lege, susținut fățiș de PSD în Senat și care încalcă flagrant Constituția României.

PLX 190/2020 reprezintă, practic, un nou Cod Administrativ, rescris în varianta UDMR și susținut de PSD la Senat, o dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc nu a fost un simplu accident. PNL respinge categoric orice proiect de lege, indiferent de câte înțelegeri subterane se fac pentru susținerea lui, care atentează la suveranitatea României!”, a scris Cristina Trăilă pe pagina sa de Facebook.

Alianţa Maghiară din Transilvania cere ca Iohannis să fie tras de urechi de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, cu o zi înainte, prezenţa acestui proiect în Parlamentul României, precum şi susţinerea sa de către UDMR şi PSD. Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a luat imediat poziţie faţă de declaraţiile preşedintelui României şi cere Partidului Popular European să acţioneze rapid şi ferm din cauza discursului instigator la ură împotriva maghiarilor al preşedintelui român. István Csomortányi, preşedintele AMT, a amintit că şeful statului a vorbit săptămâna trecută despre faptul că PSD, partid român de opoziţie, luptă ca să dea Ardealul maghiarilor şi a încercat să-i ironizeze pe adversarii săi politici prin faptul că i-a salutat în limba maghiară. Partidul Naţional Liberal, apropiat lui Klaus Iohannis, este membru al Partidului Popular European, de aceea AMT îi cere lui Donald Tusk, preşedintele PPE, să-l tragă la răspundere pe şeful statului român pentru că i-a umilit pe maghiari, a afirmat István Csomortányi.

„Am descris faptul că şeful statului, care s-a adresat în limba maghiară, ironizând practic limba maghiară, sugerează că cine vorbeşte limba maghiară poate fi doar infractor, respectiv doar duşmanul ţării, am descris ce fel de instigare este aceasta, cât este de nefondată, am menţionat că, în mod clar, acest lucru se întâmplă din motive politice, ba mai mult, nu este exclus ca să se întâmple tocmai din cauză că, extinzând starea de necesitate, şeful statului, respectiv actualul partid de guvernământ, să-şi poată atribui competenţe suplimentare”, spune István Csomortányi, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania, potrivit Rador.