PSD a decis luni, în şedinţa Comitetului Executiv, că va merge cu un candidat propriu la alegerile prezidenţiale şi nu-l va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu. În replică, liderii ALDE analizează serios opţiunea ieşirii de la guvernare în această toamnă, spun surse din partid. Astfel de discuţii au mai avut loc şi la începutul anului, dar s-a renunţat la idee. Scorul de la alegerile europarlamentare a demonstrat totuşi că prezenţa în Guvernul Dăncilă nu a fost de bun augur pentru ALDE.

Liderii care îşi doresc ieşirea de la guvernare argumentează că doar prin desprinderea de PSD, ALDE poate obţine un scor mai bun la alegerile prezidenţiale şi la alegerile locale şi generale care vor avea loc în vara, respectiv iarna lui 2020. Nu toţi liderii ALDE îşi doresc să părăsească guvernarea, pentru că astfel partidul va pierde accesul la resursele guvernamentale.

Varujan Vosganian, vicepreşedintele ALDE, i-a averitzat luni pe social-democraţi că partidul său va pune în discuție viitorul coaliției PSD-ALDE, ca răspuns la decizia partenerilor de a opta pentru un candidat propriu la prezidenţiale.