Bucureștenii care stau la bloc trec prin momente cumplite, în plin ger, după ce mai multe blocuri din sectoarele 1,2,4,5 şi 6 ale Capitalei au rămas fără căldură şi apă caldă din cauza unor avarii.

Termoenergetica a anunțat și ea la rândul său că în fiecare dintre cele cinci sectoare, sunt zeci de blocuri care figurează cu ”parametri insuficienţi de furnizare a agentului termic”, fie numai pentru încălzire, fie şi pentru apă caldă.

În ceea ce privește avariile, unele dintre blocuri sunt afectate de sâmbătă sau de duminică, iar altele de luni, însă sunt şi blocuri care au probleme cu încălzirea din 13 sau din 14 ianuarie.

Soluționarea problemei ar urma să fie făcută luni, la ora 18.00, însă până atunci, cei care locuiesc la bloc vor mai avea de îndurat frigul.

”Echipele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti S.A. lucrează în regim continuu pentru remedierea în cel mai scurt timp a tuturor lucrărilor”, anunţă Termoenergetica.

Compania menţionează că situaţia se va normaliza în cursul zilei de luni până la ora 18:00, însă precizează că ”termenul afişat pentru punerea în funcţiune a punctelor termice este estimat”, informează Termoenergetica.

Când vor avea căldură cei de la bloc

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit în urmă cu o săptămână despre problemele din Capitală. Acesta susține că va dura doi ani de zile pentru ca bucureștenii să simtă o diferență în ceea ce privește furnizarea energiei termice.

„În prima conferință de presă din 2021, am anunțat intenția Primăriei Capitalei de a cumpăra ELCEN, pentru a aduce la un loc producția și distribuția de energie termică și a moderniza în mod global sistemul de termoficare din București. E nevoie de acordul Consiliului General al Municipiului București și al Guvernului pentru acest pas și am încredere că acest acord va fi obținut în curând.

În paralel, cu ajutorul Ministerului Finanțelor, am rezolvat prin compensare cea mai mare parte din problema datoriilor ELCEN, iar compania se află pe drumul spre ieșirea din insolvență și va putea deci să acceseze fonduri europene pentru modernizarea producției de energie termică. În același timp, luna viitoare vom lansa licitațiile pentru proiectul pe fonduri europene de modernizare a rețelelor de distribuție a energiei termice, astfel încât să nu mai fie avarii.

Vom avea la dispoziție 500 de milioane de euro pentru a pune la punct într-o măsură importantă sistemul de termoficare (distribuția plus producția), iar în 2 ani de zile bucureștenii vor simți o îmbunătățire semnificativă în furnizarea căldurii și apei calde”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea