Sectorul turismului, un sector cheie pentru economia Greciei, riscă să se confrunte cu pierderi catastrofale din cauza pandemiei de Covid-19, a avertizat luni Federaţia hotelierilor greci, transmite DPA, conform Agerpres.

Potrivit rezultatelor unui sondaj derulat la începutul acestei luni, 65% dintre hotelierii greci cred că falimentul afacerilor lor este fie “probabil” fie “cel mai probabil”. În acelaşi timp, marea majoritate a hotelierilor greci, 95%, se aşteaptă la o scădere uriaşă a semnificativă a veniturilor lor, în medie cu 56,3%. În total, studiul realizat de Institutul de cercetări în turism estimează că sectorul hotelier din Grecia va înregistra pierderi totale de 4,46 miliarde de euro în 2020.

“Turismul este paralizat. Hotelurile trimit un semnal SOS”, a declarat preşedintele Federaţiei hotelierilor greci, Alexandros Vasilikos. Potrivit acestuia, va trece o perioadă lungă de timp până când industria turistică din Grecia va reveni la nivelul din 2019, un an în care un număr record de 33 de milioane de turişti au vizitat Grecia. “Operatorii de hoteluri trebuie să fie ajutaţi acum pentru a putea sta pe propriile lor picioare mâine”, a mai spus Vasilikos.

Hotelierii cer să fie sprijiniţi prin reduceri de taxe şi credite cu dobânzi mici, estimând că nevoile lor imediate se ridică la 1,8 miliarde de euro.

Turismul şi industriile conexe generează aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Greciei şi au ajutat această ţară să rămână pe linia de plutire în timpul crizelor financiare care au durat aproximativ un deceniu. În luna august 2018, Grecia a pus punct celui de-al treilea program de asistenţă internaţională, revenind pe pieţele financiare pentru prima dată după 2010.