„În ultimele zile, măsurătorile indică 10% mai puțină poluare comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. Deci noi ne aflăm aproape la același nivel de poluare cu cel cel dinainte de pandemie.

Și gândiți-vă că suntem în vacanțe, suntem în concedii, multă lume lucrează de acasă și nici nu vreau să-mi imaginez un dezastru mai mare.

Mai vine și studiul Institutului Național de Sănătate Publică și spune că, din 2000, ai în București 11.000 de decese pe an din cauza poluării. 11.000 de decese pe an din cauza poluării în București, deci”, a transmis Dan Trifu la Realitatea de București.

Crește riscul de infectare cu coronavirus

Vicepreședintele fundației Eco-Civica a explicat și că aerul poluat din Capitală crește riscul de infectare cu noul coronavirus cu 30%.

„La primul studiu pe pandemie privind propagarea acestui coronavirus, specialiștii în sănătate publică au analizat și au transmis un raport foarte clar: cu cât poluarea este mai mare cu atât transmiterea Covid-ului este mai lesne de efectuat.

Și probabil mult mai multe persoane se infectează. 30%, cel puțin, este procentul de infectare mai mare în cazul poluării atmosferice. Când este un aer curat, normal că virusul se propagă foarte greu, pentru că acesta aer curat pur și simplu luptă cu virusul, îl izolează, îl distruge”, trasnmite Dan Trifu.

Pericolul pe care îl reprezintă mediul poluat

Dan Trifu spune că mediul poluat reprezintă un risc suplimentar pentru oameni, deoarece face propagarea oricărui virus mai ușoară.

„În momentul când am acest mediu nociv, care lui îi convine foarte bine, și atmosfera mea este încărcată de miliarde de particule, el pur și simplu se agață de aceste particule și se propagă. Deci mediul acesta poluat îi convine de minune oricărui virus.

Dacă luăm la microscop orașul și nu trebuie să-l luăm la microscop, îl luăm chiar la kilogram și la tonă, avem peste 400 de tone de praf pe kilometrul pătrat. Vă imaginați? Statistica este foarte clară. Peste 400-450 de tone de praf la kilometrul pătrat. Vorbim de praf la nivelul solului. Gândiți-vă că în atmosferă avem niște microparticule care ne distrug pur și simplu viața”, a spus specialistul.