Temperaturile sunt halucinante. Au fost înregistrate peste 40 de grade în Cipru, Creta (Grecia) şi în zonele de ţărm din Turcia, până la 47 de grade Celsius la graniţele Israelului şi Iordaniei. În această regiune a lumii, obişnuită cu veri călduroase, au fost doborâte recordurile pentru luna mai, potrivit institutelor naţionale de meteorologie, relatează luni AFP, citată de agerpres.

După sudul Italiei, unde au fost înregistrate 39 de grade în Sicilia la sfârşitul săptămânii trecute, valul de căldură s-a resimţit şi în Heraklion, în Creta, cu 41,1 grade Celsius sâmbătă, valoare ce nu a mai fost consemnată în această regiune în luna mai de o jumătate de secol, potrivit Institutul de Meteorologie din Atena.

În Grecia continentală, mercurul a ajuns, de asemenea, la 40 de grade Celsius.

Cetățenii sunt blocați

Unii cetățeni nu s-a putut îndrepta, însă, spre plajă din cauza măsurilor de izolare asociate pandemiei de COVID-19.

În Grecia, deschiderea plajelor amenajate a fost aşteptată cu nerăbdare din cauza caniculei şi au fost puse în aplicare măsuri de siguranţă, precum distanţa de patru metri între umbrele.

Spre est, în Cipru, unde accesul pe plaje rămâne interzis – este permisă doar îmbăierea în mare – 49 de persoane au fost amendate duminică pentru prezenţa prelungită pe nisipul fin. Pe insulă, duminică s-a stabilit un nou record de căldură, cu 42,5 grade Celsius la umbră, în Paphos (sud-vest). O alertă meteorologică rămâne în vigoare luni.

Turcia a cunoscut cel mai călduros weekend din luna mai din ultimii 75 de ani, potrivit televiziunii publice TRT. Valorile de temperatură au depăşit 40 de grade Celsius în Antalya. Zeci de milioane de turci sunt afectaţi în prezent de măsuri stricte de izolare, cu excepţia persoanelor peste 65 de ani, care au putut ieşi duminică afară, în intervalele orare ajustate din cauza căldurii. În Istanbul, unii au profitat de ocazie pentru a se răcori în apele Bosforului.

În Orientul Apropiat, temperaturile caniculare sunt înregistrate în mod obişnuit la sfârşitul primăverii. Însă, ”anul acesta, diferenţa o face durata acestui episod – o săptămână – cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius”, a indicat duminică directorul departamentului de meteorologie al aeroportului Beirut, Abdel Rahmane al-Zawawi.

În Liban, locuitorii nu au posibilitatea de a se răcori în mare – toate plajele sunt închise, iar forţele de ordine au vegheat duminică la respectarea regulilor.

Accesul pe plaje este interzis şi în Israel. Însă, duminică, când Guvernul a câştiga în cele din urmă încrederea Parlamentului după mai bine de un an de criză politică, zona de litoral din Tel Aviv, unde au fost înregistrate 40 de grade Celsius, a fost aglomerată.

Potrivit prognozelor, acest val de caniculă va continua până la finalul săptămânii în estul Mediteranei.