Conducerea societății Termogenetica a propus un plan în care gigacaloria costă mai mult cu 8 lei, de anul viitor. Astfel, se majorează tariful subvenționat, de la 137 la 145 de lei.

Fără subvenția de 50% acordată de primărie, bucureștenii ar plăti 290 de lei pentru o gigacalorie. Proiectul, care va fi discutat miercuri în Consiliul General, prevede o majorare progresivă a tarifului, care ar urma să ajungă la 311 lei, în 2044.

În cazul în care propunerea va fi adoptată, aceasta va fi prima majorare a prețului căldurii în Capitală, după nouă ani.

Curtea de Apel Bucuești a decis în luna noiembrie, printr-o sentință definitivă că RADET intră în faliment. Cu o oră înainte de decizia instanței, primarul Gabriela Firea dădea asigurări că bucureștenii vor avea apă caldă și căldură.

 

Firea amenință cu plângere penală

După aceste întâmplări, Gabriela Firea, primarul general amenință că va face o plângere penală după ce i-a fost refuzată alocarea a 700 de milioane de lei din Fondul de rezervă.

„Eu nu am solicitat niciodată o sumă în plus pe care nu ar merita-o bucureștenii. PMB este singura din țară care nu încasează taxe și impozite, prin lege, sunt încasate de primăriile de sector. (…) Câtă vreme guvernul actual nu va aloca un procent suficient ca să acoperim cheltuile cu serviciile publice, apa caldă și clădura, iluminatul public, serviciul public de transport, cele 19 spitale, 14 teatre, toate investițiile începute în infrastructură. (…) Vom face plângere penală pentru abuz în serviciu, guvernul este obligat să întoarcă Bucureștiului o sumă suficientă. Bucureștiul contribuie cu 25% la PIB și se întoarce de la Ministerul de Finanțe către Pimăria Capitalei și cele șase sectoare o suma infimă. Bucureștenii sunt dezavantajați”, a declarat Firea.

Întrebată de unde va lua bani pe final de an, primarul general a răspuns: „E foarte dificil să spun în acest moment, avem o rectificare negativă în ședinta CGMB de săptămâna viitoare. Vom tăia de peste tot. De unde nu pot să tai sub nicio formă și fac apel către domnul prim-ministru, nu putem să tăiem de la spitale, de la termoficare, de la transportul public în comun, nu putem să tăiem toate stimulentele financiare pentru persoanele cu dizabilități. (…) Banii bucureștenilor și banii țării nu sunt propriile buzunare ale politicienilor care se află acum vremelnic la guvernare”.