Marile agenţii de rating, văzând datoria mare a ţării în termeni de valoare absolută (circa 42 de miliarde de euro) şi lipsa banilor lichizi, consideră obligaţiile sale financiare ca pe ceva nesemnificativ. Pe scurt: şi bogaţii plâng. Iar în acest caz, trebuie lăsat deoparte orgoliul autonomist pentru a cere ajutor statului central. Un ajutor de cinci miliarde de euro. Aceasta este cifra de care are nevoie comunitatea autonomă a Cataloniei (alcătuită din 7,5 milioane de locuitori) pentru a evita falimentul. Cererea, mai exact de 5,023 miliarde de euro, a fost înaintată guvernului spaniol.
Guvernul catalan pare mai mult că pretinde ajutorul decât că-l cere. Şi a anunţat prin intermediului purtătorului de cuvânt al guvernului regional din Barcellona, Francesc Homs, că "Generalitat" nu va accepta "condiţionări politice" din partea Madridului, deoarece suma cerută este "cea pe care o plătesc aceiaşi catalani, bani gestionaţi de guvernul central".
În practică Barcelona, care are putere de cumpărare, dar nu şi de colectare a taxelor, susţine că are dreptul la ajutoare pentru că a ajutat mereu tot restul Spaniei.
Teama cea mare este că ajutoarele sunt condiţionate de o reducere a autonomiei sale, care nu a fost privită niciodată cu ochi buni de guvernul central spaniol.
Deja din luna iulie, Catalonia îşi anunţase intenţia de a solicita un împrumut, numai că nu-şi formulase oficial cererea. Banii care ar trebui să intre în seifurile regiunii provin de la Fondul pentru lichiditate regională care are disponibilităţi de 18 miliarde şi care a fost creat de guvern în luna iulie chiar cu scopul de a ajuta regiunile să refinanţeze debitul. Tot în luna iulie mai ceruse ajutor guvernului şi comunitatea din Valencia.

Rajoy: vom ajuta Catalonia
"Vom ajuta Catalonia aşa cum am ajutat şi alte comunităţi autonome – asigură premierul spaniol Mariano Rajoy – important este ca toată lumea să ţină cont atât de problemele debitului, cât şi de cele ale deficitului". Şeful guvernului a adăugat că "începând cu luna ianuarie a acestui an am decis că comunităţile autonome sunt parte din Spania, astfel încât nu este vorba numai de o problemă a Cataloniei care trebuie să plătească ratele datoriei, ci de întreaga ţară".

Criza comunităţilor autonome
Lista celor care cer bani guvernului de la Madrid este lungă: în afara Cataloniei se mai află şi Castilla-La Mancha, Insulele Baleare, Murcia, Insulele Canare şi Andaluzia. Guvernele regionale sunt în criză şi nu reuşesc să-şi plătească la timp ratele datoriilor. În total, (între împrumuturi şi linii de credit) este vorba de o gaură de 15-16 miliarde de euro. Iar alte 15 miliarde vor folosi pentru finanţarea deficitului din 2012.
SURSA: RADOR