Șeful departamentului pentru cooperare economică din Ministerul de Externe de la Moscova, Dmitri Birichevsky, a declarat că Rusia ar putea face față unei interdicții a Uniunii Europene asupra importurilor de gaz natural lichefiat (GNL).

Rusia ar putea face față unei interdicții asupra importurilor de gaz natural lichefiat

De asemenea, Dmitri Birichevsky a susținut că o astfel de mișcare ar fi dăunătoare pentru UE. El spune că ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii europeni și la pierderi pentru companiile din UE.

„Încă o dată, restricțiile impuse îi vor lovi direct și pe inițiatorii lor”, a declarat Dmitri Birichevsky.

UE ia în considerare interzicerea transbordării GNL rusesc pe fondul altor măsuri, potrivit Natural Gas World.

Sancțiunea ar face parte din cel de-al 14-lea pachet împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Amintim că exportatorii ruși de energie au reușit deja să redirecționeze aprovizionarea cu energie către noi piețe. Printre acestea sunt incluse cele din India și China.

Oficialul de la Moscova a susținut că o astfel de experiență i-ar ajuta să facă față oricăror noi restricții.

gaz, GNL
Instalație de GNL / SURSA FOTO: Dreamstime

Se vinde cel mai mare terminal de GNL din Europa

Amintim că operatorul britanic de infrastructură energetică, National Grid, a anunțat planuri de a vinde terminalul său de gaze naturale lichefiate (GNL) din Marea Britanie.

Este vorba de cea mai mare instalație de acest fel din Europa. Această decizie face parte din eforturile companiei de a eficientiza operațiunile sale.

National Grid a subliniat că, în paralel cu prezentarea rezultatelor financiare din anul de afaceri 2023/24, continuă să-și dezvolte strategia de concentrare pe rețele.

În același timp, a anunțat intenția de a eficientiza activitatea prin vânzarea Grain LNG.

Situat pe Insula Grain din comitatul Kent, terminalul de import este în prezent în curs de extindere. El va dispune în curând de capacitatea de a stoca și livra suficient gaz. Acțiunea se are în vedere pentru a îndeplini obiectivul de a satisface aproximativ o treime din cererea de gaz a Marii Britanii.

GNL va furniza gaz către Europa. Va contribui, astfel, la înlocuirea volumelor de gaze rusești pierdute în urma conflictului din Ucraina și a deteriorării conductei Nord Stream din Marea Baltică. National Grid operează atât rețele de transport de energie, cât și de electricitate în Marea Britanie.