Președintele Iohannis semnează decretul pentru promulgarea legii privind utilizarea autobuzelor școlare exclusiv pentru profesori și elevi

Într-o mișcare menită să aducă ordine și siguranță în transportul școlar, Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care reglementează utilizarea autovehiculelor școlare doar pentru profesori și elevi. Decizia a fost luată în urma unei evaluări atente a situației și a nevoilor de securitate ale elevilor.

Acesta a subliniat importanța protejării copiilor și necesitatea asigurării unui mediu sigur și organizat pentru transportul acestora către școală și înapoi. Potrivit declarației sale, această lege reprezintă o măsură crucială în promovarea unei culturi a siguranței în rândul comunității școlare, reflectând responsabilitatea colectivă de a oferi un cadru propice pentru educația și dezvoltarea tinerilor.

„Este responsabilitatea noastră să asigurăm un mediu sigur și organizat pentru transportul elevilor către școală și înapoi. Această lege este o măsură importantă pentru protejarea copiilor noștri și pentru promovarea unei culturi a siguranței în rândul comunității școlare.”

Principalele prevederi ale noii legi privind autobuzele școlare

  1. Accesul exclusiv pentru profesori și elevi: Autovehiculele școlare pot transporta doar profesori și elevi, în scopul de a evita distragerea atenției șoferului și de a asigura un mediu sigur și propice pentru elevi în timpul călătoriei.
  2. Sancțiuni disciplinare pentru comportament necivilizat: Elevii care manifestă comportamente necivilizate sau distructive în autovehicul pot fi supuși sancțiunilor disciplinare. Președintele a subliniat că aceste măsuri sunt necesare pentru a menține un mediu disciplinat și sigur în timpul transportului.
  3. Inscripționarea autovehiculelor: Autovehiculele școlare vor fi inscripționate cu textul „TRANSPORT ȘCOLAR” în litere negre pe fond galben, pentru a fi ușor recunoscute și identificate de ceilalți participanți la trafic.
  4. Cheltuieli suportate de autoritățile locale: Costurile legate de transportul școlar vor fi suportate de către autoritățile locale, subliniind importanța angajamentului statului față de educația și siguranța elevilor.

Această lege reprezintă un pas semnificativ în asigurarea unui mediu sigur și organizat în timpul transportului școlar și reflectă angajamentul autorităților față de bunăstarea și educația elevilor.

Pe lângă regulile stricte privind utilizarea autovehiculelor școlare, Președintele Klaus Iohannis subliniază că este crucial ca elevii să înțeleagă că siguranța lor este cea mai importantă și că ei au un rol activ în menținerea unui mediu sigur și disciplinat în timpul călătoriei către școală și înapoi acasă. Astfel, elevii trebuie să fie conștienți că comportamentul lor are un impact direct asupra siguranței lor și a celor din jur în timpul transportului școlar.

„Este important ca elevii să înțeleagă că siguranța lor este prioritară și că au un rol activ în menținerea unui mediu sigur și disciplinat în timpul transportului școlar.”, a spus președintele.