Măsuri noi pregătite de Guvern. Toți românii trebuie să știe ce reguli noi trebuie să respecte. Una dintre ele vizează măștile FFP 2. Acestea ar putea deveni obligatorii în România. Deciziile luate de Executiv vin în condițiile în care numărul de îmbolnăviri a explodat iar valul 5 al pandemiei de COVID bate la ușă.

Printre măsurile aflate în atenția Guvernului se numără și șomajul tehnic dar și posibilitatea de a-i testa pe elevi gratuit și de a le oferi măști de protecție fără niciun ban în schimb. Trebuie amintit că ministrul Sănătății a avertizat că va veni o perioadă critică. Alexandru Rafila a vorbit despre riscul de a avea până la 80.000 de infectări pe zi, adică dublu față de valul 4 al pandemiei. El a cerut categoric  parlamentarilor să aprobe legea care prevede certificatul verde la locul de muncă.

”Nu putem exclude o creștere accelerată în săptămânile următoare. În jurul datei de 15 ianuarie probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri”, este avertismentul dur lansat de ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila vrea o testare mai eficientă în școli

Alexandru Rafila a arătat că este necesară o testare mai eficientă în școli. În ceea ce privește certificatul verde, acesta a amintit că este atributul Parlamentului să ia o decizie.

„Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important. Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă. Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt.” – a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Numărul infectărilor continuă să fie pe un trend ascedent. De asemenea, numărul deceselor continuă și el să crească. Situația din spitale devine și ea tensionată. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 4 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 3.900 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 52 decese, dintre care 5 anterioare.