TAGESSPIEGEL din Berlin se întreabă care sunt argumentele împotriva realizării unei mari coaliţii? Şi răspunde. "Există două temeri: cea a social-democraţilor, că se vor trezi la capătul legislaturii cu un rezultat slab la urne, fiind pedepsiţi de electorat pentru pactul cu conservatorii". Exact asta s-a întâmplat şi la alegerile din 2009, când laburiştii au obţinut, după ce au participat la marea coaliţie, cel mai scăzut procentaj din întreaga lor istorie. "Cea de-a doua temere aparţine creştin-democraţilor. Ei se tem că laburiştii vor căuta mai către mijlocul legislaturii un pretext pentru a răsturna guvernul şi a organiza un guvern fără conservatori, împreună cu ecologiştii şi Partidul Stângii". Nu trebuie uitat că în noul Bundestag există o firavă majoritate de stânga. "În cazul unor astfel de temeri, dezavantajul este că abia în retrospectivă se vede dacă au fost întemeiate sau nu".
SÄCHSISCHE ZEITUNG constată: "Triumful la urne al Angelei Merkel pare să se fi estompat la numai o zi de la comunicarea rezultatului. Dintr-o dată nu mai este vorba despre o victorie istorică, ci despre o poziţie de start foarte dificilă pentru formarea guvernului". O alianţă a conservatorilor cu ecologiştii este foarte puţin probabilă, fiindcă nu este în asentimentul majorităţii formaţiunii lui Merkel. De aceea, Uniunea Creştin Democrată / Creştin Socială nu-şi poate căuta alt partener de guvernare decât partidul social democrat SPD. Aproape că nu există alternativă, şi de aceea laburiştii sunt în situaţia să ridice pretenţii mari în cadrul negocierilor ce vor urma. Să refuze laburiştii puterea – această opţiune aproape că nu există, fiindcă vor fi aspru pedepsiţi de propriul electorat dacă se va ajunge la alegeri anticipate.
WESTFÄLISCHE NACHRICHTEN recomandă social-democraţilor să abandoneze ideea unei coaliţii de stânga fiindcă planurile unei mari coaliţii, inclusiv repartiţia posturilor ministeriale, au fost demult întocmite de liderii laburişti, grupaţi în jurul lui Sigmar Gabriel. Dar, "rămâne întrebarea dacă baza Partidului Social Democrat va fi dispusă să se lase din nou înjugată la carul Angelei Merkel. Pe de altă parte, Merkel poate flirta cu ecologiştii, dar fără angajamente concrete, numai din dorinţa de a reduce cât mai mult preţul cerut de laburişti pentru a intra la guvernare".
NÜRNBERGER ZEITUNG le recomandă liderilor Uniunii Creştin Democrate, Angela Merkel, şi Uniunii Creştin Sociale din Bavaria, Horst Seehofer, să se pregătească pentru negocieri deosebit de anevoioase cu conducerea social-democrată. Negocierile vor fi foarte dure, însoţite în permanenţă de ameninţarea nerostită a social-democraţilor, aceea de a abandona tratativele, şi a forma un guvern de stânga, alcătuit din social-democraţi, ecologişti şi comunişti reformaţi.
KÖLNER STADTANZEIGER scrie la subiect: " Indiferent dacă viitoarea coaliţie va fi conservator-laburistă sau conservator-ecologistă, orice constelaţie va cere multă voinţă pentru compromis din partea tuturor celor implicaţi. După rezultatul grandios de duminică, Angela Merkel se fereşte de triumfalisme pentru a nu da ocazie potenţialilor parteneri să fugă de răspunderea intrării la guvernare. Merkel ştie prea bine că toate acele minunate procente obţinute nu-i slujesc la absolut nimic, dacă nu găseşte partener de guvernare".
;