"Participarea Deutsche Bank la operaţiuni de spălare de bani în care sunt asociaţi în special cetăţeni ruşi, relaţia sa neconvenţională cu preşedintele, încălcările repetate ale legilor bancare americane ridică importante semne de întrebare", scriu cei cinci aleşi într-o scrisoare adresată CEO-ul băncii, John Cryan. 

Parlamentarii vor să cunoască în special concluziile unui audit intern al băncii despre împrumuturile acordate lui Donald Trump când acesta se afla în fruntea imperiului său imobiliar, demersul vizând depistarea eventualelor ramificaţii ruseşti. 

"Congresul nu ştie dacă împrumuturile acordate de Deutsche Bank preşedintelui Trump erau garantate de guvernul rus sau erau legate în vreun fel oarecare de Rusia", menţionează aceşti membri ai comisiei Camerei Reprezentanţilor pentru servicii financiare. 

FBI şi mai multe comisii ale Congresului anchetează de mai multe săptămâni presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane şi posibilele înţelegeri între membrii anturajului lui Donald Trump şi Moscova. 

În scrisoarea lor, parlamentarii amintesc de faptul că Deutsche Bank a continuat să împrumute bani grupului lui Trump după falimentul mai multor cazinouri ale acestuia în anii '90, cu datorii evaluate în prezent la 330 milioane. 

Ei şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu implicarea repetată a băncii în operaţiuni financiare ilegale asociind ruşi. 

Aceşti parlamentari vor să obţină astfel detalii despre protagoniştii unei vaste spălări de bani ruseşti care i-a atras băncii Deutche Bank o amendă de 630 milioane de dolari în ianuarie în SUA. 

"Nu există nicio transparenţă asupra identităţii actorilor şi beneficiarilor acestei operaţiuni care a permis evaporarea a 10 miliarde de dolari în afara Rusiei", asigură ei. 

Deutsche Bank avut de mai multe ori diferende în SUA şi a trebuit să achite 7,2 milioane de dolari pentru rolul său în criza financiară din 2008 şi 258 de milioane pentru încălcări ale embargourilor americane. 

Contactată de AFP, fililala americană a băncii nu a dorit să facă comentarii. 

AGERPRES