Presedintele american Barack Obama a detaliat in cursul zilei de ieri, la radio si pe internet, vastul sau plan de relansare economica ce cuprinde 825 de miliarde de dolari si care va incepe sa fie pus in practica la mijlocul lunii februarie.

Proiectul, pe care Congresul il examineaza la ora actuala cu atentie, nu este „doar un plan pe termen scurt pentru relansarea pietei muncii”, a declarat Obama in timpul primei sale interventii la radio de la preluarea mandatului.

„Daca reactionam ca cetateni, si nu ca partizani, si vom incepe sa lucram la reconstructia Americii, am increderea ca vom iesi din aceasta perioada grea mai puternici si mai prosperi decat eram inainte”, a declarat presedintele american.

Acesta a adaugat ca fara o reactie rapida si prompta, somajul ar putea atinge o rata in doua cifre. Rata somajului la momentul de fata este de 7% in Statele Unite, acesta fiind cel mai mare nivel din 1982 incoace.

Planul vizeaza crearea si salvarea a pana la 4 milioane de locuri de munca si investirea in sectoarele cheie, care, in viziunea noului presedinte sunt: educatia, energia, sanatatea si infrastructura.

Proiectul intetntioneaza dublarea in urmatorii 3 ani  a productiei de energie verde (solara, eoliana sau biocarburanti). De asemenea, Obama are in plan construirea de noi retele de electricitate, ce vor insuma 5.000 de kilometri de linii electrice.

Barack Obama propune de asemenea, informatizarea dosarelor medicale in termen de 5 ani, renovarea si modernizarea a 10.000 de scoli, precum si innoirea infrastructurii americane. Milioane de americani vor avea conexiune de banda larga la internet, promite cel care a fost considerat primul presedinte ajuns la Casa Alba prin intermediul internetului.

Tot din planul de 825 de miliarde de dolari face parte crearea de noi burse scolare, prin intermediul carora 7 milioane de tineri vor putea avea acces la invatamantul universitar.

„Fiecare american va putea vedea cum si unde sunt cheltuiti banii publici, accesand siteul www.recovery.gov”, a asigurat presedintele american, adresandu-se in mod special celor care au manifestat scepticism in ceea ce priveste planul de relansare propus de el.

In cursul zilei de ieri, noul administrator de la Casa Alba s-a intalnit cu echipa sa economica pentru a discuta prioritatile bugetare ale noii conduceri, in conditiile in care deficitul american ar putea atinge in acest an 1.200 de miliarde de dolari.