Se pare că Dan Marian Costescu a omis să declare, în CV-ul său, faptul că a deținut în trecut o firmă în Marea Britanie – Allied Railway Corporation Limited, scrie justnews.ro.

Directorul general al companiei CFR Călători SA, a fost asociat unic și director (administrator în terminologia românească) într-o societate cu răspundere limitată din Marea Britanie ( Allied Railway Corporation Limited).

Din păcate însă, această informație nu se regăsește în CV-ul cu care a candidat și apoi a fost selectat și desemnat în funcția de manager privat al companiei de stat CFR SA, în martie 2015.

Compania Allied Railway Corporation Limited a fost creată de o persoană specializată în înființări de firme, Edward Petre Mears, pe data de 12 august 2005, având sediul social în localitatea Peterborough, la nord de Londra.

Din septembrie 2005, însă, firma apare ca fiind preluată de Dan Marian Costescu. Potrivit unui site specializat din UK, firma Allied Railway Corporation Limited a depus ultimul său bilanț pe data de 12 august 2010, dată la care se retrage din firmă și Dan Marian Costescu.

Cu ce se ocupa firma?

Potrivit informațiilor, JustNews, firma actualului director general al CFR Călători a avut în anii 2009 și 2010 o activitate economică nesemnificativă.

Allied Railway Corporation Limited își încetează activitatea oficial pe data de 22 mai 2012. Firma avea ca obiect de activitate declarat Alte activități de servicii de asistență pentru întreprinderi care nu sunt clasificate, iar capitalul social al firmei a fost de 100 (o sută) de lire sterline.

Totodată, un alt aspect neclar în biografia fostului ministru este legat de numele angajatorului său din perioada 2004-2015 – Sistematic Engineering

Se pare că acest angajator nu a existat sub această denumire. În schimb, a existat și încă există, firma Sistematic Com srl, inființată în 28 aprilie 1993, în localitatea Roșiorii de Vede, județul Teleorman.

Potrivit datelor JustNews, până în 16.05.2013, firma, ce îl avea ca unic acționar și administrator pe Dan Marian Costescu, a avut ca obiect principal de activitate cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie. După data respectivă, s-a declarat ca obiect principal activități de consultanță în management.

Din data de 5 februarie 2015, Dan Costescu renunță la calitatea de administrator, mărește capitalul social al firmei la 400 de lei, după care îl împarte cu noul său asociat Adrian Barboni. La scurt timp însă, pe 23.02.2015, când deja probabil știa că va fi desemnat manager privat al companiei CFR SA, Dan Marian Costescu renunță și la cele 50% din capitalul social al firmei, pe care le cedează partenerului său, Adrian Barboni.

Prin urmare, Sistematic Com srl, între 1993-2001 și între 2005-2014, a fost administrată de o singură persoană – Dan Marian Costescu.

Ce scrie în CV?

În CV-ul din 2015, depus înainte de preluarea funcției de ministru al Transporturilor și de altfel și în celelalte depuse după martie 2015, Dan Marian Costescu face referire la faptul că a activat la compania Karsdorfer Eisenbahn ( KEG), firmă înființată în 1993 și care activa pe segmentul transportului feroviar de marfă.

Totodată, Dan Marian Costescu afirmă, în CV-urile sale, că a lucrat la Karsdorfer Eisenbahn (KEG) între aprilie 2001 și aprilie 2004, unde s-a ocupat de dezvoltarea internațională a firmei.

El a fost de altfel implicat și în managementul Romvag Caracal SA, companie la care firma germană Karsdorfer Eisenbahn (KEG) a achiziționat în toamna anului 2002 un pachet de aproape 60 la sută de acțiuni.