Noua Lege a Pensiilor stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie, notează Adevărul. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, potrivit articolului 48 din Legea nr. 127/8 iulie 2019 privind sistemul public de pensii. Atingerea vârstei standard de pensionare se realizează prin creşerea vârstelor standard de pensionare. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, identic şi pentru bărbaţi şi pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, care include si perioadele asimilate, este de 35 de ani, identic si pentru bărbaţi şi pentru femei.

„Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5”, se arată în lege. Toate prevederile legii vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2021, până în acel moment având loc doar creşterea punctului de pensie, o dată pe an. În prezent, valoarea punctului de referinţă este de 75 de lei. Valorile punctului de pensie vor fi:

  • 1 septembrie 2019 – 1.265 de lei.
  • 1 septembrie 2020 – 1.775 de lei.
  • 1 septembrie 2021 – 1.875 de lei.

Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă va creşte anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Anexa nr. 5 VÂRSTE STANDARD… by on Scribd