Președintele Klaus Iohannis va anunța luni sau marți, după ce se va mai consulta cu partidele parlamentare, că Ludovic Orban va fi cel care o va înlocui pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, susțin surse politice citate de Digi24.

Consultările care au avut loc până acum au indicat că singura formațiune parlamentară dispusă să intre la guvernare, în afară de PNL, este cea a fostului președinte, Traian Băsescu, PMP. Motiv pentru care,  Iohannis le-a spus liberalilor că trebuie să ofere unul-două ministere și celor care vor să participe la guvernare, dintre partidele care au ajutat la adoptarea moțiunii de cenzură. Cu alte cuvinte, în acest moment s-ar avea în vedere un Guvern PNL-PMP, condus de Ludovic Orban.

De alfel, Orban a indicat deja că câteva detalii privind viitorul Executiv: ar fi unul restrâns, cu 15-16 ministere.

Planul lui Iohannis de a lăsa puterea în mâna PNL și a lui Orban implică mai multe riscuri, susține sursa citată. În primul rând, unii liberali dar și cei de la USR-PLUS ar fi vrut un Guvern condus de un specialist  care  să să își poată asuma o serie de măsuri impopulare fără ca imaginea PNL să fie afectată.

Trebuie avut în vedere că cei de la USR ar putea să pună tunurile pe guvernarea liberală în perioada imediat următoare. În plus, noul Guvern PNL va trebui să negocieze puternic pentru a-și putea impune măsurile în Parlament.

Cei de la USR și PLUS au calculat, potrivit unor surse din conducerea celor două partide, că, dacă în PNL va începe luptapentru funcții iar  în Guvern vor fi numite personaje vulnerabile la atacurile lor, există șanse ca în cele câteva săptămâni rămase până la turul al doilea al prezidențialelor, imaginea lui Klaus Iohannis să fie șubrezită, iar până la alegerile locale și parlamentare, șansele PNL de a le câștiga să fie anulate.