Cu o experiență de aproape 20 de ani în finanțele și contabilitatea afacerii, Tinca Celnicu a ocupat mai multe poziții de top în companii multinaționale și în firme antreprenoriale. De la CEO, Financial Controller și până la Treasury Manager și până la consultant manager. Încă din 2011, ea ține cursuri de finanțe și contabilitate a afacerii și workshopuri de finanțe personale. Ea a absolvit Academia de Studii Economice București și are un MBA de la Sheffield University, Marea Britanie.

În facultate, primul lucru pe care voia să-l facă atunci când deschidea o carte de finanțe sau de contabilitate, era să o închidă repede la loc. A trecut timpul și a început să stăpânească acest domeniu. A înțeles că finanțele și contabilitatea înseamnă câteva instrumente practice și elegante care aduc liniște și claritate în afaceri. După ani de practică de business și după ce a curtat îndelung subiectul a reușit să pună toate aceste noțiuni care unora ar putea părea fioroase într-o carte care tratează finanțele și contrabilitatea afacerii pe înțelesul tuturor. Cartea, adresată „nefinanțiștilor” din business, viitorilor și actualilor manageri, antreprenorilor dar și studenților și tuturor celor care vor să-și strunească mai bine afacerea sau cariera.

„Finanțele și contabilitatea afacerii seamănă cu o pereche de pantofi eleganți și confortabili. Dacă vrem să conducem o afacere, finanțele și contabilitatea sunt obligatorii – altfel, este ca și cum am umbla desculți”, explică ea. Ca executivi cu ceva prestanță, trebuie să purtăm pantofi, adică să știm ce sunt acelea un P&L, un bilanț și un cash-flow, să înțelegem investițiile și bugetele, iar dacă vem să fim și niște manageri cool, ar fi bine să puterm vorbi despre EBITDA, return on investment, benchmarking sau business predictability, adaugă Tinca Celnicu.

Spune că pantofii sunt italienești în contextul în care contabilitatea modernă a fost inventată de italieni și tot în Italia au apărut primele bănci comerciale. „Sunt pantofi cu adevărat bine făcui, cum numai italienii știu să facă. Când îi purtăm, când știm limbajul finanțelor și al contabilității, ne simțim ca peștele în apă la orice ședință sau întâlnire de afaceri. Sunt pantofi confortabili, ne dau o stare de bine, ne dau încredere în noi”, scrie Tinca Celnicu.

Conform spuselor sale, afacerile bune, profitabile și durabile sunt speciale pentru că ne vorbesc despre oameni care sunt împreună, disciplinat și consecvent, la bine și la greu, la petrecerea de Crăciun, la primirea bonusurilor, dar și în toate celelalte zile ale anului, când nu se întâmplă nimic palpitant sau când toate merg pe dos. „Fie că vrem să avem mai mulți bani, fie că vrem să salvăm lumea, ca să reușim trebuie să avem o direcție clară, adică o strategie”, completează ea.

Ce te învață cartea Tincăi Celnicu?

1. Cum să măsori rezultatele afacerii și cum să le îmbunătățești folosind P&L-ul (Contul de profit și pierdere);

2. Ce înseamnă un business echilibrat care să reziste la vreme rea și să crească de la sine când e vremea bună;

3. Cum se folosesc banii pentru a aduce prosperitate;

4. Să înțelegi mai bine business-ul apelând la indicatorii financiari;

5. Cum să îți întărești afacerea investind corect;

6. Cum se finanțează un business, pe etape, astfel încât să devină sănătos și valoros.