O echipă de cercetători americani din cadrul Universităţii Florida au investigat această posibilitate. Studiul realizat de aceștia au relevat prezenţa virusului „viabil” în aer într-o încăpere de spital la circa cinci metri distanţă de un pacient infectat, potrivit agerpres.ro

Mostrele au fost analizate în laborator

Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma analizei unor mostre din aerul încăperii unde erau internaţi doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, unul dintre ei având o infecţie respiratorie activă.

Mostrele respective au fost analizate în laborator, prin secvenţierea genomului virusului prelevat din aer şi al virusului izolat într-o cultură celulară.

Trebuie menționat că rezultatul obţinut arată izolarea coronavirusului care poate infecta alte persoane în mostrele de la o distanţă cuprinsă între 2 şi 4,8 metri de pacientul cu infecţia activă, distanţă peste cea regăsită în recomandările actuale privind distanţarea socială menită să prevină răspândirea virusului.

Secvenţa genomului tulpinei virusului SARS-CoV-2 izolată din mostre a fost identică cu cea izolată de la pacientul cu infecţia activă, asigură autorii studiului.

De asemenea, aceştia consideră că în cadrul strategiilor împotriva răspândirii noului coronavirus este nevoie de „o orientare clară” cu privire la măsurile de control a aerosolilor, mai ales în spaţiile închise, unde păstrarea unei distanţe de doi metri ar putea fi insuficientă şi poate crea de asemenea o falsă senzaţie de siguranţă.