Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au dezvoltat o tehnologie pentru testarea rapidă a persoanelor suspecte de coronavirus.

Echipa, condusă de profesorii Zhanfeng Cui și Wei Huang, a lucrat pentru a îmbunătăți capacitatea de testare împotriva COVID – 19, în condițiile în care continuă răspândirea internațională a virusului.

Rezultate mult mai rapide

Noul teste este mult mai rapid și nu necesită o procedură complicată de testare. Dacă testele existente în prezent au nevoie de minim o oră și jumătate pentru a furniza un răspuns, noua procedură este de trei ori mai rapidă, fiind capabilă să arate în doar 30 de minute dacă o persoană este infectată cu coronavirus.

”Parte frumoasă a acestui nou test constă în modul în care poate realiza detecția virală, în așa fel încât poate recunoaște ARN (acid ribonucleic) sau fragmente de ARN infectate cu COVID -19. Testul este extrem de precis, având înglobate componente care împiedică atât rezultatele fals-pozitive, cât și fals-negative”, a declarat unul dintre cercetătorii care au participat la noua descoperire.

În plus, tehnologia este extrem de sensibilă, astfel încât infecția cu coronavirus poate fi detectată mult mai repede decât în prezent, ceea ce contribuie la împiedicarea răspândirii epidemiei.

Tehnologie simplă

De asemenea, tehnologia este ușor de folosit, putând fi utilizată inclusiv în zonele rurale sau în centrele de sănătate comunitare, de mici dimensiuni.

Cercetătorii arată că noua tehnologie a fost folosită cu succes la Spitalul Public din Shenzhen, China, care a aplicat kiturile de identificare rapidă pe 16 probe medicale deja analizate, prin intermediul tehnologiei convenționale, rezultatele fiind identice.

Echipa de la Oxford lucrează acum la dezvoltarea unui echipament integrat, astfel încât testul să poată fi folosit în aeroporturi, la clinici și chiar de acasă.