Piața americană de acțiuni a continuat să se deprecieze ieri și este pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de pierderi din ultimii doi ani.
Indicele industrial Dow Jones a picat sub pragul de 12.000 puncte, iar indicele Standard&Poor’s a pierdut într-o singură ședință aproape tot ce câștigase de la începutul anului.
Chiar dacă plafonul de îndatorare a trecut de Senatul American, toți cei trei indici majori și-au continuat căderea ca reacție a investitorilor la apariția a tot mai multe semne de slăbire a economiei SUA și la câștigurile modeste raportate de câteva companii mari.
Departamentul de Comerț din Statele Unite a raportat ieri că, în iunie, consumatorii și-au redus cheltuielile pentru prima oară în aproape doi ani, în condițiile în care analiștii se așteptau la o creștere ușoară. Veniturile acestora au înregistrat de asemenea cel mai mica vans din septembrie, reflectând o piață a muncii slabă.
Raportul vine la doar o zi după datele slabe din sectorul manufacturier, atât din SUA, dar și din Germania și Marea Britanie. De asemenea, vinerea trecută un alt raport arăta că economia americană a înregistrat pentru primele șase luni din 2011 cea mai redusă creștere de când s-a încheiat recesiunea (iunie 2009).
"Piețele încep să se întrebe de unde mai vine creșterea. Încă n-a fost apăsat butonul de panică, dar suntem în derivă", spune un analist de pe Wall Street.
S&P 500 a picat cu 2,56%, Dow Jones a pierdut 2,19%, iar Nasdaq compozit a căzut cu 2,75%.
De asemenea, euro și dolarul american s-au prăbușit în raport cu francul elvețian, cu 2,6%, respectiv 2,1%. Practic, s-a spart pragul de 1,10 franci elvețieni pentru un euro și s-a ajuns chiar spre 1,085.
Pe acest fond de depreciere a euro, leul a picat până la minimul record față de francul elvețian, trecând chiar de 3,90 lei/CHF. În primele tranzacții din această dimineață, leul se tranzacționa în jurul a 3,89 lei/CHF, dar ulerior a mai câștigat teren până spre 3,84 lei/CHF.
Totodată, aurul atins un nou maxim istoric, de 1.672 dolari/uncie.