Depozitele băncilor elene au crescut uşor în august, după 10 luni de declin, dar rămân la cel mai scăzut nivel din mai 2003, arată datele publicate vineri de Banca Centrală a Greciei (BoG), transmite Reuters. Depozitele persoanelor fizice şi juridice la băncile din Grecia au urcat luna trecută cu 305 milioane de euro, la 121,14 miliarde euro (135,2 miliarde dolari). În iulie, depozitele se situau la 120,83 miliarde de euro.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci. Banca Centrală a Greciei a anunţat că plafonul ELA a fost redus cu 0,2 miliarde euro, de la 89,1 miliarde euro până la 88,9 miliarde euro.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit până la aproximativ 300 milioane euro în luna august, în condiţiile în care în lunile precedente deponenţii greci au scos peste 43 miliarde euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor. "Reducerea plafonului cu 0,2 miliarde euro, cerută de BoG, reflectă îmbunătăţirea nivelului lichidităţilor creditorilor eleni, pe fondul reducerii incertitudinilor şi a stabilizării ieşirilor de numerar", se arată în comunicatul Băncii Greciei. Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Sursa: AGERPRES