Pentru tot mai mulţi manageri, afacerile şi sportul extrem merg mână în mână. Nu doar că scapă de stres, ci îşi şi testează reacţiile în situaţii-limită, care presupun luarea unor decizii rapide.

Au trecut zece de ani de la prima mea scufundare, îşi aminteşte Teo Păduraru, fondatorul re­ţe­lei de magazine Best Computers şi al producătorului de sandvişuri Kingwich.

De la o curiozitate de vacanţă, antreprenorul român, în vârs­tă de 37 de ani, a ajuns la nivelul de instructor. Pentru cei nefamiliarizaţi cu acest sport, scufun­dările presupun absolvirea unor cur­suri, învăţarea unui anumit tip de lim­baj al semnelor şi, nu în ultimul rând, un buget anual de câteva mii de euro, necesar echipamentelor şi călătoriilor spre locurile care se pre­tează acestei ac­ti­­vităţi. „Îmi a­leg des­ti­naţiile de va­canţă luând în considerare şi oportunitatea de a face scufundări. Prefer ţă­rile din Asia de Sud-Est, în special Thailanda, pentru peisajele sale superbe şi insulele ce îmi permit practicarea acestui sport“, spune Teo Păduraru. Cultura şi oamenii sunt următoarele pe lista lucrurilor pe care omul de afaceri le caută în călătoriile sale, motiv pentru care a ales să îşi petreacă următoarea vacanţă în Nepal.

162-31459-29_cristianprajituraoffro.jpgDacă Teo Păduraru este pasionat de scufundări, Radu Ionescu, cofondator şi managing director al agenţiei Kinecto, preferă boulderingul (căţărarea pe stânci de mică înălţime, fără susţinere, pe un traseu foarte tehnic), escalada (căţărarea pe stânci înalte, susţinut de o coardă) şi deep water solo (căţărarea pe o stâncă la ţărmul mării, urmată de săritura în apă). Este unul dintre cele mai riscante sporturi, deoarece există pericolul ca sportivul să se izbească de stâncă în momentul în care se aruncă în apă. Managerul Kinecto spune că aceste activităţi îl ajută în procesul decizional şi îi aduc echilibru şi în viaţa profesională. „În plus, antrenamentele din timpul săptămânii au loc seara şi mă ajută foarte mult să trec peste stres şi să mă concentrez“, adaugă el.

162-31461-29_raduionescu_23.jpgDoru Panaitescu, consultant de marketing online, este pasionat în pri­mul rând de speologie, dar practică şi diverse tipuri de off road, rafting sau căţă­rat. Fiecare dintre week­endurile sale este dedicat unui sport extrem, el reuşind să le insufle şi prietenilor pasiunea pentru speologie sau off road extrem.

Cristian Prăjitură, 33 de ani, director de operaţiuni al Lindab România, este unul dintre ei. Vede sporturile extreme drept un hobby şi spune că l-au învăţat să îşi asume riscuri, să îşi învingă teama şi, mai presus de orice, să aibă încredere în echipa din spatele său. „Întotdeauna ştii că ei sunt acolo şi, indiferent ce se întâmplă, te ajută. Este un sentiment care îţi conferă o putere fantastică de a merge înainte, indiferent de ce se află în faţă“.

162-31460-29_dorupanaitescuhidrospe.jpg2.000 de euro este costul mediu al unui echipament de scufundări. Preţul unui costum de neopren variază între 100 şi 500 de euro.

250 de scufundări are la activ Teo Păduraru, fondator al reţelei Best Computers

Destinaţiile unei vacanţe extreme

România

Rafting Îl poţi practica cu o barcă, hidrospeed sau caiac pe cursul Arieşului, Jiului, Bistriţei sau Cernei.

Escaladă Munţii Carpaţi oferă numeroase locuri pentru practicarea acestui sport (de ex., stâncile din Ceahlău)

Scufundări Poţi găsi câteva locuri in­­teresante chiar în Marea Neagră sau în Deltă.

Parapantă Printre recomandări se află Clinceni, Călugăreni sau Padiş (Munţii Apuseni).

Speologie Peste 15.000 de peşteri aşteaptă să fie vizitate în Munţii Carpaţi.

Peste hotare

Rafting şi canoe Bad Reichenhall (A­us­­­tria). Trei nopţi, cu mic dejun, plus două zile de sport costă 250 de euro. (Prestige Tours)

Scufundări Thailanda. Costurile de transport variază între 600 şi 700 de euro, iar pentru o zi de scufundare plăteşti 50 de euro. În Maldive, un pachet de cinci scufundări costă 151 de euro. (Eximtur)

Parapantă Groming (Austria). Se poa­te practica pentru 55 de euro, iar două nopţi de cazare, cu demipensiune în hotel de trei stele, costă 60 de euro. (Prestige Tour)

Bouldering
Bulgaria, Turcia şi Elveţia sunt printre destinaţiile recomandate.