Operațiunea „Allied Sky” a reunit aproape 100 de avioane din 22 de state membre NATO. Acestea au zburat peste toate țările care formează alianța nord-atlantică, într-un interval de 12 ore.

Avioanele NATO și bombardiere nucleare americane au zburat peste spațiul aerian al statelor membre NATO pentru a-și arăta „superioritatea aeriană”, potrivit The Sun.

Imaginile prezentate de publicația britanică arată bombardiere americane B-52 Stratofortress care se alimentează cu combustibil lângă Scoția, după un zbor în Spania.

De asemenea, avioane Typhoon ale RAF s-au răspândit pe cerul Marii Britanii pentru a escorta aeronava SUA.

Comandamentul Aerian Aliat NATO și comandantul general al USAFE-AFAFRICA, a precizat: „Misiunile bombardierelor demonstrează credibilitatea forțelor noastre pentru a aborda un mediu global de securitate, mai divers și mai incert decât în ​​orice alt moment din istoria noastră”.

„Misiunea de azi este o demonstrație extraordinară a superiorității aeriene NATO și împreună nu va exista nicio provocare pe care să nu o putem aborda”, mai spune comunicatul.

Țările care au participat la operațiune au fost Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Spania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, România și Regatul Unit.

Într-o altă demonstrație de forță pentru Rusia, forțele britanice au condus recent o serie de misiuni cu portavionul HMS Queen Elizabeth înaintea călătoriei sale în Marea Neagră.

Sursa foto: Dreamstime