Directorul Boeing, Dave Calhoun, a anunțat că părăsește compania

Directorul general al Boeing, Dave Calhoun, a declarat luni că intenționează să părăsească compania, în cadrul unei remanieri majore a conducerii. Președintele Boeing și șeful unității de avioane comerciale vor pleca și ei.

Președintele Boeing, Larry Kellner, nu va candida pentru realegerea în funcția de director al consiliului de administrație. Consiliul de administrație l-a ales pe fostul director general al Qualcomm, Steve Mollenkopf, pentru a-i succeda.

De asemenea, compania a anunțat că Stan Deal, CEO al Boeing Commercial Airplanes, se retrage. Stephanie Pope, director operațional al Boeing din ianuarie, îi va lua locul cu efect imediat.

Boeing a fost zguduită de mai bine de cinci ani de probleme cu avioanele sale, inclusiv două accidente fatale ale modelului 737 Max în 2018 și 2019, care au provocat moartea a 346 de persoane, și cel mai recent un dop de ușă care a explodat din partea laterală a unui 737 Max al companiei Alaska Airlines în ianuarie, lăsând o gaură imensă în partea laterală a avionului. Problemele au dus la multiple opriri la sol din motive de siguranță și la pierderi cumulate de peste 31 de miliarde de dolari.

Într-o scrisoare adresată luni angajaților Boeing, Dave Calhoun a numit incidentul de la Alaska Airlines „un moment decisiv pentru Boeing”.

„Ochii lumii sunt ațintiți asupra noastră”, a spus el când și-a anunțat planurile de plecare. „Vom repara ceea ce nu funcționează și vom readuce compania pe drumul spre redresare și stabilitate”, a mai declarat acesta, potrivit CNN.

Compania, criticată de mai mulți directori de companii aeriene

Decizia de a pleca a fost „100%” alegerea sa, a declarat Dave Calhoun într-un interviu acordat luni dimineață la CNBC. Dar ea vine în contextul în care compania a fost criticată pe scară largă de către directorii executivi ai multora dintre marile companii aeriene din lume de care Boeing depinde pentru a-i cumpăra avioanele.

Directorii executivi ai numeroaselor companii aeriene au cerut săptămâna trecută să vorbească direct cu consiliul de administrație al Boeing, lucru pe care Calhoun a încercat să-l caracterizeze luni ca fiind un proces normal, chiar dacă este rar pentru clienți să vorbească direct cu directorii.

În ceea ce privește motivul pentru care Calhoun a decis să rămână în funcție până la sfârșitul anului, în loc să plece imediat, acesta a spus pentru CNBC că „avem un alt munte de urcat”.

„Să nu evităm ceea ce s-a întâmplat cu Alaska Air. Să nu evităm apelul la acțiune. Să nu evităm schimbările pe care trebuie să le facem în fabricile noastre”, a spus el.

„Vom trece peste asta”, a mai spus el. „M-am angajat în fața consiliului să fac exact acest lucru”, a mai adăugat Calhoun.

Dave Calhoun, în vârstă de 66 de ani, membru de mult timp al consiliului de administrație al Boeing, a devenit președinte al companiei la sfârșitul anului 2019, când consiliul l-a deposedat de acest titlu pe predecesorul său Dennis Muilenburg. El a fost numit CEO după ce Muilenburg a fost înlăturat în luna decembrie a aceluiași an, începând în această funcție în ianuarie 2020.