Marton Nagy, adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei (NBH), care supervizează politica monetară, stabilitatea financiară şi programele de creditare, a demisionat, a anunţat joi NBH, transmite Reuters. Apar astfel unele semne de întrebare privind viitoarea direcţie a Băncii Centrale în materie de politică monetară.

Nagy, al cărui mandat de şase ani în Consiliul monetar care stabileşte ratele dobânzilor urma să expire în septembrie 2021, a demisionat pentru a ocupa o altă poziţie importantă, se arată în comunicatul Băncii Naţionale a Ungariei, unde nu se precizează ce funcţie va ocupa Nagy. El va fi înlocuit temporar cu Barnabas Virag, director în cadrul NBH, responsabil cu analizele economice şi politica monetară.

Marton Nagy: Piaţa bancară ungară este suprasaturată şi ar fi suficiente cinci mari bănci universale

Marton Nagy, unul din cei mai activi oficiali ai Băncii Naţionale a Ungariei, a jucat un rol important în adoptarea unei politici monetari relaxate neconvenţionale, în schemele de creditare cu dobânzi reduse pentru companii, precum şi în programul de obligaţiuni corporate pentru sprijinirea pieţei locale de capital.

El s-a pronunţat pentru consolidarea sectorului bancar. Piaţa bancară ungară este suprasaturată şi ar fi suficiente cinci mari bănci universale, afirma anul trecut Marton Nagy. Oficialul a cerut băncilor din Ungaria să-şi îmbunătăţească eficienţa, să majoreze creditarea şi să îmbrăţişeze inovaţia, scrie Agerpres.

Băncile ungare ar avea nevoie de sucursale mai puţine, dar mai moderne, şi trebuie să facă progrese în procesul de digitalizare, pentru a se adapta noilor soluţii fintech, declara în 2019 adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei.